IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономиката на САЩ ще се докаже като устойчива

Хората ще си възвърнат мотивацията и ще се върнат в играта, смята Нобеловият лауреат Майкъл Спенс

13:46 | 18.09.12 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Майкъл Спенс. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Майкъл Спенс. Снимка: Архив Ройтерс

Свидетели сме на едновременно световно икономическо забавяне, но икономиката на САЩ рано или късно ще си върне формата, заяви носителят на Нобелова награда за икономика Майкъл Спенс пред CNBC.

“Развиващите се страни начело с Китай са забавят основно заради сериозния спад в Европа“, каза Спенс, който е професор по икономика в Университета в Ню Йорк. По думите му това е резултат от мащабен процес на деливъридж.

Той добави, че макроикономическите рискове от дълговата криза в еврозоната и надвисналата рецесия излагат на опасност икономическата активност в САЩ, особено „извън търговския сектор“, тъй като тези сектори са зависими от вътрешното търсене.

Спенс смята, че американската икономика за разлика от развиващите се пазари или малките икономики е по-зависима от секторите си извън търговията, особено що се отнася до заетостта. „Така че това е, което трябва да бъде излекувано“, обясни позицията си той.

Голяма част от американската икономика страда не само от слабото вътрешно търсене, но и от забавянето на развиващите се пазари, отбеляза нобеловият лауреат. Това въздействие се засилва от много по-ниския икономически ръст в Европа, убеден е той.

„Ние зависехме от един двигател на ръста в света, какъвто бяха развиващите се икономики, излизащи от кризата, а сега те се забавиха заради понесения удар основно от Европа“, твърди нобеловият лауреат. „Започва да се наблюдава колебание при най-бързите ръстове, а това също няма да ни е от помощ“, подчерта той.

Според него решението на американския Федерален резерв от миналата седмица за трети кръг на вливане на ликвидност вероятно ще помогне само за печалбите.

Председателят на Фед Бен Бернанке „бе постоянен в твърденията си, че те не използват всички възможни инструменти, за да се погрижат за проблема“, припомни Спенс. „Може би те смятат, че могат чрез понижаване на дългосрочните лихви... да облекчат обслужването на дълговете“, предполага той.

По отношение на фискалните проблеми на САЩ Нобеловият лауреат предупреди срещу принудителното налагане на мерки на строги икономии прекалено скоро или прекалено бързо, тъй като това може да подкоси и без това крехкото вътрешно търсене.

Той одобри преработването на данъчната система и подкрепи ДДС, както и понижаването на ставките при корпоративните данъци.

Въпреки всички настоящи предизвикателства Спенс очаква американската икономика да си върне формата „отчасти защото има толкова икономически области в частния сектор, които са динамични и функционират прекрасно“. „Мисля, че хората ще възвърнат мотивацията си и ще се върнат в играта“, добави той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:14 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още