IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Марк Фабер: Ако бях Бернанке, щях да подам оставка

Централните банкери са „фалшификатори на пари“, чиято политика облагодетелства богатите за сметка на бедните, коментира инвеститорът

18:25 | 14.09.12 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Марк Фабер. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Марк Фабер. Снимка: Ройтерс

Централните банкери са „фалшификатори на пари“, а председателят на Федералния резерв на САЩ Бен Бернанке трябва да подаде оставка за това, че съсипа американската икономика, казва Марк Фабер, издател на Gloom, Doom and Boom Report, цитиран от CNBC.

По негови думи Бернанке е един от основните поддръжници на ултра експанзионистичната монетарна политика, която е причина за последната финансова криза.

„Ако бях оплескал нещата, толкова лошо, колкото Бернанке, със сигурност щях да подам оставка. Мандатът на Фед да подкрепя цената на активите и така да създава богатство е смешен – нещата не работят така. Това е временен ръст, който винаги е следван от колапс“, казва Фабер.

„Единственото, което постига настоящото вливане на ликвидност (QE), наред с продължаващата операция Туист, е да пренасочи капиталовите потоци към така наречената Мейфеър икономика, като повиши цените на активите“, казва Фабер, чието име нашумя, след като инвеститорът предвиди пазарния колапс от 1987 г.

Мейфеър икономиката описва система, която облагодетелства най-богатите кръгове от обществото. Фабер коментира, че този кръг вливане на ликвидност няма да помогне на обикновените хора.

„QE помага единствено на богатите, чиито активи поскъпват. То не прави нищо за хората на улицата, които трябва да се справят с нарастващата цена на живота. Така малка част от икономиката е в разцвет, докато останалата става жертва на QE”, допълва той.

„Печатарите на пари са виновни за тази криза. Ако продължим с тази експанзионистична монетарна политика, няма да се окажем изправени пред "фискална пропаст", а пред "Големия фискален каньон“, допълва той.

„Ако в западния свят имаме икономическа криза, то това е защото правителствата печатат до 50% и повече от парите в икономиката. Това е рак, който отнема свободата на хората“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:17 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 6 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 11 години
Ако дефицитите не паднат чувствително драмата ще се развива буквално пред очите ни. Имам чувството че някой много бърза . Това показват печатарските графики от последните години.Това няма да е просто спукан балон ами имплозия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 0
Internet
преди 11 години
Ако бях оплескал нещата, толкова лошо, колкото Бернанке, със сигурност щях да подам оставка. Мандатът на Фед да подкрепя цената на активите и така да създава богатство е смешен нещата не работят така. Това е временен ръст, който винаги е следван от колапс, казва Фабер.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 0
supertrader
преди 11 години
Вливанията на тези пари блокират финансовата система и банките не си заработват парите, а ги получават даром. Това не е рак - болест за икономиката , това влязла в сила присъда и тя е -" реалната икономика да не работи". Бернанке и неговите господари са отсъдили така и тях това ги устройва. Ще се пречупят единственно , ако се случат бунтове в САЩ и размирици.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 0
nobel
преди 11 години
Изказването, че централните банкери са фалшификатори на пари е много вярно. При това в изключително големи размери. Няма никакво значение, че парите са отпечатани със същите машини, на които се печатат и редовните. В случая това е само утежняващо вината обстоятелство. Иначе ефекта е абсолютно същия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 0
trendline
преди 11 години
Марк, твоя призив към Бернанке няма да го накара да подаде оставка. Той си гушка хубавата заплата. Пък и неговите господари са доволни. Като продаде предварително и малко информация на хедж фондовете за това какво ще говори след два часа официално , може да си дарява заплатата за благотворителни цели. До кога ли ще изтърпят хората издевателствата на върхушката? Идва революционно време, поне така се надявам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още