IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фед ще влива ликвидност, докато заетостта се подобри*

Централната банка на САЩ обяви ежемесечни покупки на ипотечни облигации за 40 млрд. долара и удължи ангажимента си за ниски лихви поне до средата на 2015 г.

20:15 | 13.09.12 г. 34
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Фед ще влива ликвидност, докато заетостта се подобри*

Федералният резерв на САЩ предприе поредна агресивна стимулираща програма, обявявайки, че всеки месец ще купува ипотечни облигации за по 40 млрд. долара и че ще продължава с покупките на активи, докато перспективата пред заетостта се подобри значително, предава Ройтерс.

В съществена промяна на посоката на американската парична политика Фед обвърза нестандартното изкупуване на облигации директно със състоянието на икономиката – стъпка, която вероятно ще се приеме като спорна от критиците на централната банка.

„Ако перспективата пред трудовия пазар не се подобри значително, Федералният резерв ще продължи да изкупува издадени от федералните агенции ценни книжа, обезпечени с ипотеки, както и да използва други подходящи средства до достигане на тази цел в условията на ценова стабилност”, гласи изявлението на Фед.

Чрез допълнителна мярка, която отразява загрижеността на ръководителите на Фед за икономиката, те заявяват, че не възнамеряват да повишават сегашните близки до нулата лихвени нива поне до средата на 2015 г. Досега времевият праг за тази политика бе краят на 2014 г.

Действията на Фед са дори по-смели, отколкото мнозина инвеститори очакваха, имайки предвид неограничеността на програмата за изкупуване на облигации във времето и обвързаността й с безработицата.

Същевременно Федералният резерв понижи прогнозата си за растежа през 2012 г. до 2% от досегашните 2,4%, като предвижда безработицата да остане над 8% до края на годината, но очаква ускоряване на растежа през следващите две години, след като вече е задействан трети кръг вливане на ликвидност.

Прогнозата на членовете на Комисията за открития пазар на Фед за 2013 г. сочи ръст на БВП от 2,5-3%, спрямо досегашната за 2,2-2,8%. Очакванията за растежа през 2014 г. варират между 3% и 3,8% срещу 3-3,5% досега.

Предвижданията за безработицата са тя да бъде в рамките на 7,6-7,9% през последното тримесечие на 2012 г. при досегашна прогноза от юни за 7,5-8%. През последното тримесечие на 2014 г. се очаква безработицата да падне до 6,7-7,3%, спрямо по-раншната оценка за 7-7,7%.

Растежът в САЩ се забави през второто тримесечие до 1,7%, като анализаторите не вярват, че в момента е кой знае колко по-висок.

Щатската икономика създаде едва 96 хил. работни места през август – по-малко от необходимото, за да компенсира прираста на населението.

Безработицата се понижи до 8,1% през миналия месец, но само защото все повече обезкуражени американци не търсят работа.

* Актуализирано в 22:00 с икономическите прогнози на Федералния резерв.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:12 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

33
rate up comment 0 rate down comment 0
balkando
преди 11 години
Пазарът създава балансите, намесите ги развалят. Под намеси имам предвид правителствени, картелни, монополни, олигополни... Потреблението не може да е безкрайно, защото потребителите не могат да нарастват безкрайно. Ограничението е естествено върху една полуудушена планета. Изходът е в чисти нови технологии и чисти нови продукти, но корпорациите са се хванали за статуквото и доброволно няма да го пуснат. По-лесно е да се правят войни и след това да се "дават" заеми за "възстановяване".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 2 rate down comment 0
Pitashtia
преди 11 години
Това са ефектите и дефектите на свободното движение на стоки и капитали. В началото общата производителност се повиши с изнасянето на нискотехнологичните и трудоемки производства, но заедно с това се повиши и безработицата Ефекта на скачените съдове дърпа надолу доходите в развитите страни и тегли нагоре икономиката в развиващите се страни.В крайна сметка печели капиталът защото делът на труда в Брутният Световен Продукт спада. Нарушава се баланса между натрупване и потребление в полза на натрупването, но изоставащото потребление забавя растежа и ще се стигне до СТАГФЛАЦИЯ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 0 rate down comment 0
george_tn
преди 11 години
щом някой гледа... - интересно е и "I am Fishead" пак от там
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 0 rate down comment 0
ZoneP
преди 11 години
Всички наши терзания, май са излишни новият "И пфоне" -нарочно го пиша така да не ме осъди някой маниак- може да пречиства вода, да прави кислород о въглероден дву окис и според група руски учени даже, да помирява религиите и демократизира общества Благодарности за интересните гледни точки и на Георг Тн за филма от колибка
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 4 rate down comment 0
balkando
преди 11 години
п.п. Истинският причинител на финансовите проблеми за САЩ и ЕС е продължително задържания нисък курс на юана, предизвикал огромни дефицити + войните които изсмукаха бюджетите към касите на множество корпорации; а на икономическите проблеми - изнесената реална работа и работни места към югоизточна Азия и Турция. За разлика от барон фон Мюнхаузен, тук никой не може сам да се издърпа за косата от блатото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 1 rate down comment 0
balkando
преди 11 години
Заглавието е подвеждащо, защото не може да се печата до безкрай. Преди време прогнозирах неколкомесечен цикли със смени в обезценката долар - евро. Е, сега изглежда е наред долара. Към нова година - пак еврото. ФЕД и ЕЦБ нямат избор, ако искат да запазят някаква конкурентноспособност на щатската и европейските икономики. След като политиците отказаха да поемат отговорността за кризата, а облагоделствалите се корпорации - цената, сега са наред централните банки и средностатистическите данъкоплатци. Последните всъщност винаги са плащали за всичко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 1 rate down comment 0
george_tn
преди 11 години
Capitalism hits the fan - погледнете този филм в колибка точка ком. Има интересни разсъждения по темата от американски професор по икономика марксист - Ричард Улф.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 2 rate down comment 0
snedev
преди 11 години
Това е дефиницията на безумие по Айнщайн - да повтаряш едно и също нещо и да очакваш различен резултат. Да се заличат последиците от кредитния балон, като се надува още с печатане на пари е безумна идея. Тази идея се провали в Германия. Провали се в Япония. Провали се дори в България и целия социалистически лагер. С печатане на пари може да се отложи или забави пукването на балона или да се прикрие, като се надуват други балони, но не може да се върне доверието. По същество с печатане на пари се национализират спестяванията, които до голяма степен са били фиктивни. С тях се покриват дълговете на закъсалите мошеници и ***. Доходите на всички падат значително. Данъците се качват, за да се покрият държавните разходи по операцията за спасяване. Целта е да се прикрие кражбаta по време на кредитния бум, за да няма вълнения по улиците и разбира се да се преизбере OBAMA! Хубаво е, че сме във валутен борд и не можем и ние да го правим, но Германия поддава, а Меркел предизборно омеква.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 0 rate down comment 0
ZoneP
преди 11 години
Да пичове, по вашите писания си давам сметка, че никой вече не вярва "в спасяването" на финансовата сфера, много ясно е кой кого "спасява"... Едно ме тревожи арабските революции бяха не причинени, а катализирани от поскъпването на суровините и *** печатане на пари... Какъв ли ще е ефектът от поредната финансова оргия ???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 2 rate down comment 0
Боян
преди 11 години
Съгласен съм за това, всъщност това е и единственото което ме притеснява, че Американците ако усетят дебелия край може да разсипят целия свят, все пак са се доказали през цялата си история, че нямат никакви скруполи или ограничения за да си постигнат целите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още