IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вливането на ликвидност от Фед може да създаде балони на активи в Азия

Доходността по държавните облигации може да нарасне при евентуален отлив на западните капитали, предупреждават от Азиатската банка за развитие

08:45 | 11.09.12 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Вливането на ликвидност от Фед може да създаде балони на активи в Азия

Обемът на азиатските държавни облигации, емитирани в местна валута, се разшири с 8,6% до 5,9 трилиона долара през първата половина на годината, но от Азиатската банка за развитие предупреждават, че увеличеното вливане на капитал от Запада, след докато централните банки предприемат мерки за разхлабване на монетарната политика, може да доведат повече волатилност и да създаде балони на активи, съобщи CNBC.

“Близките до нулата основни лихвени проценти на развитите пазари и продължаващите намеци от страна на американския Федерален резерв за възможността от допълнителни стимули, ако условията го налагат, предизвикаха опасения на развиващите се пазари за ръст на входящите капиталови потоци“, се посочва в последния доклад на банката за облигационните пазари.

„Тези входящи потоци могат да причинят големи колебания при обменните курсове, да засегнат търговията и да ускорят ръста при кредитите, което ще доведе до балони в цените на активите“, твърдят анализаторите на финансовата институция, добавяйки, че политиците в региона трябва да се настроят за вероятността парите да бъдат изтеглени от него толкова бързо, колкото са влезли.

Ако това се случи, доходността по облигациите ще нарасне както през периода на финансовата криза от 2008-2009 г., предупреждават от Азиатската банка за развитие. Тогава доходността по държавните облигации на Индонезия скочи до 9%, докато в Южна Корея, Малайзия и Тайланд се повиши с 2 процентни пункта, припомня докладът.

В него се отбелязва също, че вече са налице признаци за слабост на пазарите, като доходността по облигациите в Китай, Индонезия и Виетнам нарасна, макар и минимално, през юли и август.

Предупреждението на банката идва в момент, когато инвеститорите очакват централните банки масово да осъществят нови мерки за стимулиране на икономиките.

В петък данните за новите работни места в САЩ се оказаха по-слаби от очакваните, което може да накара Фед на заседанието си в сряда и четвъртък да предприеме мерки за допълнително разхлабване.

През миналата седмица Европейската централна банка обяви програма за изкупуване на държавни облигации, насочена към понижаване на разходите за финансиране на страдащи от липса на ликвидност държави от еврозоната, а според експерти скоро може да бъде обявен и пълен пакет със стимули, насочен към подкрепа на растежа в еврозоната.

Слабостта в развитите икономики и стремежът към по-висока възвращаемост накара инвеститорите да влагат средства в азиатски държавни облигации през първата половина на годината.

От Азиатската банка за развитие препоръчват на правителствата от региона да поощрят търсенето от местни инвеститори, така че да могат да ограничат зависимостта си от входящите потоци от чужбина.

„Доколкото предизвикателствата на облигационния пазар са обезпокоителни, те трябва да предприемат действия за подобряване на ликвидността чрез развиването на по-силна вътрешна инвеститорска база, за да направят местните пазари по-устойчиви“, се подчертава в документа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
balkando
преди 11 години
"Може" е наполовина точно. Всеки "излят" ресурс през банковата система тръгва да търси печалба, щом не е насочен целево. Естествено че ще надуе балони там, където възвращаемостта в момента е положителна. Какво друго да се очаква !?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още