IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ел-Ериан: QE3 е знак, че Фед все още е в чистилището

Централната банка на САЩ е единствената институция, която адекватно се опитва да реши проблемите на страната, посочва изпълнителният директор на Pimco

14:22 | 14.09.12 г. 319
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Мохамед Ел-Ериан, изпълнителен директор на Pacific Investment Management Company LLC. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Мохамед Ел-Ериан, изпълнителен директор на Pacific Investment Management Company LLC. Снимка: Ройтерс

Както чрез действията си, така и чрез това, което отказва да предприеме, Федералният резерв на САЩ (Фед) показа в четвъртък, че все още не се е измъкнал от чистилището, в което изпадна през последните години – институцията не е способна да гарантира желаните икономически резултати и в същото време не може да изостави експерименталната политика, водеща до редица проблеми и нежелани последици, пише Мохамед Ел-Ериан, изпълнителен директор на Pacific Investment Management Company LLC, в коментар за Financial Times.

За да проумеем дилемата на Фед, първо трябва да обсъдим причините за удължаването на неконвенционалните мерки. Три фактора обуславят предприемането на допълнителен кръг вливане на ликвидност, въпреки че резултатите от предишните интервенции далеч не оправдаха очакванията на централните банкери.

Първо, Комисията за открития пазар към Фед (FOMC) потвърди своите опасения за икономическите перспективи пред страната, което е разбираемо. Изявлението отразява изказването на председателя Бен Бернанке на срещата на централните банкери в Джаксън Хоул, Уайоминг на 31 август.

Тогава той цитира „стряскащите икономически предизвикателства“, пред които е изправена страната, включително „сериозните опасения“ за стагнацията на пазара на труда, където високата безработица, макар и циклична, както вярва Бернанке, ще създава проблеми още дълго време.

Разочароващият доклад за заетостта през август, както и последните данни за новоподадените молби за помощи за безработни, потвърждават тези опасения.

Динамиката на трудовия пазар остава слаба в момент, когато продължително безработните и младежите без работа са твърде много, все повече хора престават дори да правят опити да си намерят работа, нищетата нараства, а неравенството в доходите никога не е било толкова високо.

Второ, Фед не печели от факта, че е единствената институция в САЩ, която адекватно се опитва да реши проблемите на страната. Други, включително парализираните от патовата ситуация в американския Конгрес правителствени органи, стоят безучастни, въпреки че разполагат с по-ефикасни икономически инструменти.

Съществуват и извънредните рискове от настъпване на събития с много малка статистическа вероятност – свързани с разпространението на европейската дългова криза, „фискалната пропаст“, породена от разногласията в Конгреса и нарастващите геополитически рискове в Близкия изток. Ако дори един от тези рискове се материализира, Америка отново ще изпадне в рецесия, която ще разкрие икономическите, финансовите, политическите и социалните слабости на системата.

Последна актуализация: 05:58 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още