IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Средната класа в САЩ е подложена на сериозен натиск

В същото време най-богатите 1% от американците притежават 35% от щатските акции

20:17 | 12.09.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Залез над 34-та улица, Манхатан, Ню Йорк. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Залез над 34-та улица, Манхатан, Ню Йорк. Снимка: Ройтерс

Средният доход на американските домакинства достигна своя пик през 2000 г. За последните 12 години обаче доходите в страната са се свили с 6% - най-сериозния удар по американската средна класа от дните на Голямата депресия, пише CNBC.

Междувременно много от работните места, които традиционно се заемат от представители на средната класа, са прехвърлени зад граница или са съкратени поради въвеждането на нови технологии. Това, разбира се, е проблем за 5-те млн. американци, които са регистрирани като продължително безработни.

Според проучване на Pew Research Center 85% от американците от средната класа признават, че сега по-трудно поддържат стандарта си на живот, отколкото преди 10 години.

В същото време последният доклад на Economic Policy Institute разкрива, че средното състояние на най-богатите 1% от американците е достигнало нива от 288 пъти над средното богатство на гражданите на страната като цяло.

Този показател е нараснал с над 50% от 2007 г., 85% от 1989 г. и почти се е удвоил от нивата през 1962 г. Данните са компилирани от професор Едуард Улф от Университета в Ню Йорк на базата на публикации на Федералния резерв (Фед).

Изследването разкрива, че най-богатите 1% от американците притежават 35% от американските акции.

Въпреки приказките за „демократизацията на акциите“ през 90-те години и началото на новия век едва 31% от американците държат акции за повече от 10 хил. долара.

Има обаче една група, която се представя дори още по-добре от най-богатите 1%, и това са 4-те процента от американците, които се нареждат точно след прословутите 1% свръх богати.

Докато от 2007 г. до сега най-богатият 1% от американците е притежавал 35% от националното богатство, активите на четирите малко-по несъстоятелни процента са се увеличили от 22% през 1989 г. до 27% през 2010 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:16 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още