IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Брюксел призова за ускоряване на енергийните връзки в ЕС

Няколко години след руско-украинската газова криза се оказва, че в тази посока е направено съвсем малко въпреки финансирането

18:36 | 18.09.12 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Брюксел призова за ускоряване на енергийните връзки в ЕС

Брюксел призовава европейските страни да ускорят свързването на електропреносните и газовите си мрежи, се посочва в проектодоклад на Европейската комисия (ЕК) за необходимите инвестиции в енергийната инфраструктура, съобщава EurActiv.

Естония, Литва, Латвия, Малта, Кипър, Испания и Португалия се определят като „газови острови“ заради недостатъчните връзки с останалите страни от ЕС.

Дори още по-сериозно е положението в страни, които до голяма степен са зависими от един единствен доставчик, въпреки че географското им положение е по-благоприятно. Такъв е случаят със Словакия, България, Унгария и Румъния, се посочва в доклада.

След руско-украинската газова криза от зимата на 2008-2009 г. ЕС предприе редица мерки, за да гарантира, че отделните страни са по-добре свързани и по-малко уязвими в случай, че доставките от Русия отново бъдат нарушени. Няколко години по-късно обаче се оказва, че в тази посока е било направено съвсем малко въпреки осигуреното финансиране.

България трябва да приключи инвестиционните проекти за газови връзки с Румъния, Сърбия и Гърция, както и да направи възможно двупосочното подаване на газ с Турция, се подчертава още в изследването.

„България трябва да участва по-активно при изграждането на Южния газов коридор, който има потенциала да диверсифицира източниците на газ за Стария континент“, се казва в документа. Южният газов коридор е ключов елемент от проекта за доставка на газ за Европа от Азербайджан.

Досега България е поела по-сериозен ангажимент единствено към изграждането на Южен поток – финансираната от руския газов гигант Газпром тръба, която е пряк конкурент на Южния газов коридор.

Комисията призова България и Унгария да разширят капацитета на трансграничната си електропреносна мрежа, за да улеснят търговията със съседните страни.

Докладът на Комисията е изготвен на базата на информация, предоставена от страните членки, както и от други източници. Според документа България е единствената страна, която не е предоставила никаква информация на Комисията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:17 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 11 години
ТО срам бе човек... как да си покажем оцапаните ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
novak li sam
преди 11 години
"Според документа България е единствената страна, която не е предоставила никаква информация на Комисията."Откъде тогава знаят какви ангажименти и към кого е поело нашето правителство? Сигурен съм, че дори и то не знае.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още