IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Срещата на върха може да подкрепи отделен бюджет за еврозоната

Идеята се подкрепя преди всичко от северните страни от зоната, сред които и Германия

23:13 | 09.10.12 г.
Автор - снимка
Създател
Срещата на върха може да подкрепи отделен бюджет за еврозоната

 

По всичко изглежда, че на срещата на върха на Европейския съюз (ЕС) през идната седмица ще се очертае консенсус за идеята за собствен бюджет за еврозоната.

„Еврозоната трябва да има собствен бюджет, който да е отделен от дългосрочния бюджет на целия ЕС, се посочва в проектозаключенията на предстоящата среща на върха на ЕС“, предаде Ройтерс.

"За еврозоната целта е да върви към интегрирана бюджетна рамка“, пише в документа, който препоръчва също така да се проучват възможностите за създаване на механизми за предотвратяване на бюджетна нестабилност, както и на механизми за финансова солидарност
"чрез съответния фискален капацитет". Тези механизми ще бъдат специфични за еврозоната и следователно няма да бъдат обхванати от многогодишната финансова рамка. Тя представлява дългосрочният бюджет на целия ЕС, който възлиза на около един процент от брутния вътрешен продукт (БВП) на 27-те страни членки.

Идеята се подкрепя преди всичко от северните страни от зоната, сред които и Германия. Но и британският премиер Дейвид Камерън сигнализира наскоро съгласие по темата. Идеята срещна разбиране и сред редица дипломати в Брюксел. Много страни извън еврозоната, които сега са облагодетелствани от бюджета на целия ЕС, се безпокоят, че създаването на отделен бюджет ще намали средствата, които им се предоставят.

Председателят на Съвета на ЕС Херман ван Ромпой предложи наскоро да се създаде отделна "финансовата рамка" в еврозоната, с която да може да насърчава растежа. От този бюджет можело целенасочено да се подпомагат отделните държави от еврозоната, за да бъдат подпомогнати при изпълнението на реформите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:43 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още