IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Испания може да си осигури покупките на ДЦК от ЕЦБ чрез молба за кредитна линия

Страната няма нужда от спасителна помощ, но би отправила такава молба, за да изпълни изискванията на ЕЦБ за изкупуване на испански облигации, пише FT

13:04 | 16.10.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Испания може да си осигури покупките на ДЦК от ЕЦБ чрез молба за кредитна линия

Испанското правителство на премиера Мариано Рахой е готово да подаде молба за помощ, която ще позволи на Европейската централна банка да започне да изкупува емитирани от страната облигации, но разрешаването на въпроса е било отложено заради нуждите на други страни-членки на еврозоната, съобщава британският вестник Financial Times.

В Мадрид вече са открили нужната формула за отправяне на молбата за помощ, което е сериозна промяна в позицията на правителството от лятото досега, и просто изчакват, отчитайки наличието на външни фактори като например как действията им биха се отразили на страни като Италия.

Високопоставен представител на испанското министерство на икономиката е заявил, че страната няма нужда от каквито и да било средства от Европейския механизъм за стабилност – постоянния спасителен фонд за еврозоната - но би се чувствала по-спокойна, отправяйки молба за кредитна линия, само за да изпълни изискванията на ЕЦБ за започване на изкупуването на испански държавни облигации.

Преди това да се случи обаче е необходимо споразумение за сроковете с европейските партньори на страната, което би разрушило усещането на пазара, че една от основните причини за отлагането е нежеланието на правителството да предприеме политически непопулярната стъпка за искане на спасителна помощ.

Някои представители на страни от еврозоната бяха разочаровани от видимата сдържаност на Испания да предприеме действия, които биха облагодетелствали икономиката ѝ. Германският министър на финансите Волфганг Шойбле даде ясно да се разбере, че гледа на испанската молба като на спасителен вариант.

В Берлин се притесняват също и от вторичния ефект върху по-слабите членки на еврозоната. Европейските представители обаче са на различни мнения за това какво би било въздействието на подаване на молба от страна на Испания върху Италия, като част от тях твърдят, че това би понижило италианските разходи за заемане на средства от пазарите, докато други смятат, че пазарът незабавно ще принуди Рим да поиска подобна подкрепа.

Според испанския представител правителството на страната не изпитва чувство, че трябва да действа незабавно, тъй като вижда, че разходите му за заемане на средства от облигационните пазари са се понижили рязко от лятото насам, и може да изчака да види дали пазарът би приел и евентуално ново допълнително понижение.

Въпреки че е задължителна част от молбата, Испания не възнамерява да използва кредитната линия от ЕМС, тъй като тя „не е основна, а странична“, добави той, отбелязвайки, че ключови са изискванията на ЕЦБ. Испания ще се вмести в тях под формата на нов „меморандум за разбирателство“, който ще изисква одобрението на германските законодатели, но който според източника на Ройтерс няма да предизвика действия за нови реформи.

Той сравни евентуалното действие на ЕЦБ с „атомна бомба“, която може да бъде използвана само веднъж. „Никой не пуска просто така атомна бомба. Това трябва да бъде съгласувано и обсъдено. Но всички сме в една лодка“, изтъкна източникът на Ройтерс.

Испания смята, че ефектът на молбата върху финансовите пазари ще бъде достатъчен сам по себе си за рязък спад на разходите ѝ за заемане на средства. „Ако бъде издадено нареждане за влизане в действие на програмата, възможно е на ЕЦБ да не се наложи да купи и една облигация“, твърди представителят на испанското министерство на икономиката.

Типът на молбата ще бъде „напълно различен“ от този за програмите, осъществявани в Гърция, Ирландия и Португалия, тъй като няма да съдържа изключването на Испания от финансовите пазари, убеден е той.

Страната обаче няма да поставя официално ограничение за максимална доходност по 10-годишните си облигации и подобно искане няма да бъде включено в молбата до ЕЦБ. „Не трябва да показвате пространството си за маневриране на пазара, тъй като той ще се опита да го тества“, обясни испанската позиция източникът на Ройтерс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:34 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още