IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

S&P понижи рейтинга на Испания с две стъпки до ВВВ-

Кредитната оценка на страната е най-ниската от инвестиционния клас, а перспективата е негативна

07:44 | 11.10.12 г. 1
Автор - снимка
Редактор
S&P понижи рейтинга на Испания с две стъпки до ВВВ-

Standard & Poor's (S&P) понижи кредитния рейтинг на Испания от BBB+ на ВВВ- с негативна перспектива пред него - на границата на неинвестиционния рейтинг, заради задълбочаващата се рецесия, която ограничава възможностите на правителството за овладяване на икономическия спад, предаде Ройтерс.

“Според нас се влошава капацитетът на политическите институции в Испания за справяне със сериозните предизвикателства, породени от сегашната икономическа и финансова обстановка”, посочват от рейтинговата агенция в становището си.

Говорител на испанското икономическо министерство съобщи, че правителството в Мадрид няма да коментира действията на S&P.

Информационната агенция отбелязва, че може да се очаква скоро Moody's Investors Service's и Fitch Ratings също да понижат кредитния рейтинг на Испания, тъй като и двете агенции поддържат негативни перспективи по него.

Оценката на Moody's за страната е Baa3, а на Fitch – ВВВ, припомня агенцията.

През тази година Испания навлезе в повторна рецесия, а нивото на безработицата в страната е най-високото в Европейския съюз и надхвърля 25%.

В условията на тежката криза, която е обхванала страната, премиерът Мариано Рахой е подложен на все по-силен натиск да потърси международна финансова помощ. Международният валутен фонд (МВФ) и испанската централна банка вече изразиха съмненията си за ефективността на мерките за икономии, заложени в бюджета за 2013 г. Очакването е кабинетът на Рахой да не постигне договорените с международните партньори на Мадрид фискални цели.

Според анализатори решението на S&P да понижи кредитния рейтинг на Испания може да се окаже решаващо за испанския премиер и той да вземе решение за пълен спасителен пакет.

“Испания отдавна е изпуснала нещата от контрол и действието на S&P може отново да постави кабинета под натиска на пазарите”, коментира за CNBC Рей Атрил от National Australia Bank.

Рейтинговата агенция понижава оценката си за Испания за трети път тази година. Това увеличава възможността инвеститорите отново да поискат рекордно високи лихви по дълга на страната, което засилва вероятността да бъде обявен и фалит.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още