IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Луис де Гиндос: Испания няма нужда от спасителна помощ

Правим онова, което смятаме за правилно не само за Испания, но и за бъдещето на еврозоната, категоричен е испанският министър на икономиката

10:37 | 05.10.12 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Испанският министър на икономиката Луис де Гиндос. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Испанският министър на икономиката Луис де Гиндос. Снимка: Архив Ройтерс

Испанският министър на икономиката Луис де Гиндос отрече, че страната му има нужда от спасителна помощ, съобщи ВВС.

Реч на Де Гиндос в London School of Economics бе прекъсната от група протестиращи, които издигнаха плакати с надпис „Испания се продава“ в знак на протест срещу мерките за строги икономии в четвъртата по големина икономика в еврозоната.

През тази седмица се появиха слухове, според които страната ще поиска цялостна спасителна помощ през уикенда. Де Гиндос обаче заяви: „Испания изобщо няма нужда от спасителна помощ“.

Испанското правителство изпадна във финансови затруднения, след като световната финансова криза от 2008 г. доведе до крах на прегрелия пазар на недвижими имоти в страната.

Последните мерки на строги икономии, въведени в бюджета, са насочени към икономии на около 13 млрд. евро още през тази година чрез понижаване на заплатите на служителите в публичния сектор и орязване на средства за образование, здравеопазване и социални услуги.

„Правим онова, което смятаме за правилно не само за Испания, но и за бъдещето на еврозоната“, подчерта испанският министър в речта си в Лондон.

Де Гиндос е в британската столица, за да представи пред чуждестранни инвеститори механизма за създаването на т. нар. „лоша банка“, в която ще бъдат отделени недвижими имоти и лоши кредити, тегнещи върху балансите на испанските кредитни институции. „Убедени сме, че ще успеем да заинтригуваме инвеститорите“ с активите на банките, добави министърът.

През юли Испания обяви, че ще поиска подкрепа от еврозоната за банковия си сектор. Одит на консултантската компания Oliver Wyman, резултатите от който бяха публикувани през миналата седмица, разкри, че испанските банки се нуждаят от допълнителен капитал на стойност 59,3 млрд. евро, за да устоят на евентуален неблагоприятен икономически сценарий. Според Moody's обаче испанските банки се нуждаят от 105 млрд. евро.

Иберийската държава се мъчи със свиваща се икономика и безработица от 25%. Мнозина анализатори смятат, че въпреки надеждите на правителството да избегне искането на цялостна спасителна помощ, това едва ли ще се случи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:23 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още