IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ чака меморандум между ЕСМ и Мадрид, за да почне да купува испански ДЦК

Ако Гърция получи две години отсрочка за постигане на фискалните цели, ще са необходими допълнителни средства за страната, според члена на УС на ЕЦБ Беноа Кьоре

16:06 | 12.10.12 г. 1
Автор - снимка
Редактор
ЕЦБ чака меморандум между ЕСМ и Мадрид, за да почне да купува испански ДЦК

Европейската централна банка (ЕЦБ) може да започне да изкупува испански държавни ценни книжа, веднага след като Мадрид подпише меморандум с постоянния спасителен фонд на еврозоната, коментира члена на Управителния съвет на ЕЦБ Беноа Кьоре, цитиран от Ройтерс.

Той допълни, че покупките могат да започнат още преди да са отпуснати пари за Испания по линия на фонда.

„Това, което ЕЦБ ще поиска, е да се осигури помощ по линия на временния или постоянния спасителен фонд с възможност за намеса на първичния пазар“, посочи Кьоре в интервю за информационната агенция.

Той обясни, че Международният валутен фонд (МВФ) също ще се включи в мониторинга на Испания.

Европейските политици очакват Испания много скоро да поиска пълен спасителен пакет, за да избегне пазарния натиск, тъй като това би затруднило още повече испанското правителство при изпълнението на структурните реформи и фискалната консолидация. 

Що се отнася до Гърция, Кьоре коментира, че ако на страната се дадат още две години, за да постигне фискалните си цели, то Атина ще има нужда и от допълнително финансиране.

„Нека да е ясно, че ако се даде повече време на Гърция, ще са необходими и повече средства, а ЕЦБ не би могла да осигури тези пари, тъй като банката не финансира правителствата“, посочи той.

Кьоре каза още, че за момента централната банка на еврозоната не вижда необходимост от допълнително намаляване на основната лихва, както смята МВФ. По думите му банката е по-заинтересована да види, че основният лихвен процент, който и сега е рекордно нисък, се отразява благоприятно върху цената на кредитите във валутния блок.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:35 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
kostas19
преди 11 години
Ще намерят начин да пробутат заема в това няма съмнение
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още