IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Джон Дали подаде оставка заради съмнения за злоупотреба с власт

Задълженията на европейския комисар се поемат временно от Марош Шефчович

20:08 | 16.10.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Джон Дали вече няма да е комисар. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Джон Дали вече няма да е комисар. Снимка: Ройтерс

Европейският комисар по въпросите на здравеопазването и защитата на потребителите Джон Дали подаде оставка, съобщиха от Европейската комисия. Той ще напусне незабавно институцията. 

Оставката на Дали е неочаквана и е в резултат от разследване на Агенцията за борба с измамите (ОЛАФ). То е предизвикано от жалба на шведската тютюнева компания Swedish Match (която има производство и в българския град Костенец чрез "Шведски кибрит Плам България" АД), подадена през май 2012 година. 

Swedish Мatch се е оплакала, че малтийска компания е използвала връзките си с Джон Дали и е лобирала за промяна на европейското законодателство в областта на тютюневото производство, както и срещу забраната за износ на емфие. 

Веднага след като ЕК се е запознала с това оплакване, документацията по случая е била прехвърлена към ОЛАФ. Докладът по казуса е получен на 15-и октомври, но в него е записано, че няма доказателства, че подобна злоупотреба се е случила. Въпреки това появилите се съмнения са накарали Джон Дали да напусне Комисията.

Портфолиото на Дали ще бъде поето от комисаря по административните въпроси Марош Шефчович. Предстои изборът на нов комисар от Малта. 

Копие от документите на ОЛАФ е изпратено до прокуратурата на Малта и сега е в нейни ръце дали ще има разследване по случая. 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:12 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още