IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Carrefour продава бизнеса си в Колумбия

Чилийският концерн Cencosud придобива магазините за 2 млрд. евро

17:46 | 19.10.12 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Френската верига за търговия на дребно Carrefour ще продаде всичките си активи в Колумбия за 2,6 млрд. долара на чилийската компания Cencosud, съобщи Ройтерс. Транзакцията трябва да бъде приключена през тази година.

Това ще е поредно оттегляне от второстепенен пазар на борещата се с финансови трудности френска верига, която се съсредоточава върху основния си бизнес в Западна Европа.

Втората най-голяма търговска верига от този тип в света предприе мащабно преструктуриране под ръководството на своя нов изпълнителен директор Жорж Пласа, което включва съкращаване на разходите и задълженията. Оттеглянето от Колумбия последва подобен ход спрямо Гърция и Сингапур. 

Чилийският купувач пък получава силни позиции в Колумби, която подобно на повечето икономики в региона се радва на нарастваща средна класа и лесен достъп до кредити. Освен в родината си Cencosud вече е активна в Аржентина, Бразилия, Колумбия и Перу. По-рано през годината компанията година се листна на борсата в Ню Йорк и наскоро придоби бразилската верига супермаркети Prezunic и чилийския си конкурент Johnson's. Компанията има над 900 обекта в Южна Америка.

Carrefour влезе в Колумбия през 1998 г. и досега имаше там 72 хипермаркета, 16 магазина и още 4 кеш-енд-кери магазина. Годишните приходи там са в размер на 1,5 млрд. евро.

За да финансира сделката, Cencosud ще изтегли кредит от 2,5 млрд. долара от JP Morgan Chase. "Ние не само придобиваме чудесен бизнес, но и стъпваме на един изключителен пазар – нещо, което нямаше да е възможно са чрез органичния ни растеж", гласи становището на чилийската компания.

След обявяването на сделката акциите на Carrefour скочиха на борсата в Париж с 5,71% до 18,33 евро и се превърнаха в най-силен компонент. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:35 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още