IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърците и испанците са увеличили депозитите си през септември

Обемът на кредитите в двете държави обаче продължава да се свива, показват данни на ЕЦБ

11:30 | 26.10.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Гърците и испанците са увеличили депозитите си през септември

Испанските и гръцките банки са успели да привлекат повече депозити нетно през септември - рядко изключение от устойчивата тенденция за изходящи парични потоци, пише FT.

В Испания депозитите на частния сектор са се увеличили до 1,5 трлн. евро през септември, след като през август възлизаха на 1,49 трлн. евро.

В Гърция през септември обемът на депозитите се е увеличил до 160 млрд. евро от 159 млрд. евро.

В Италия пък, където по принцип депозитите растат в последните кризисни години, вложенията в банките достигнаха нов исторически връх.

Данните на Европейската централна банка (ЕЦБ) обаче показват, че обемът на кредитите в двете държави продължава да се свива, въпреки бавното връщане на капитали обратно в страните.

В момента и в Испания, и в Гърция един от основните проблеми е свързан с устойчивостта на банковите системи. Връзката между финансовите институции и държавния дълг на страните принуди банките да свият балансите и кредитирането, което удари тежко икономиките, отбелязва изданието.

Анализатори на Barclays коментират, че данните за намаляването на кредитите за частния сектор са в съответствие с продължаващото свиване на бизнес активността.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:54 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още