IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тримесечната печалба на BP се понижи, но дивидентът бе увеличен

Компанията следва своята стратегия, като се опитва да загърби неудачите от последните няколко години

13:48 | 30.10.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Тримесечната печалба на BP се понижи, но дивидентът бе увеличен

Британският петролен гигант BP обяви спад на печалбата за третото тримесечие, съобщи ВВС. Печалбата, коригирана с актуалните производствени цени, е спаднала до 4,69 млрд. паунда при 5,27 млрд. паунда за същото тримесечие на 2011 г.

Главният изпълнителен директор Боб Дъдли обаче заяви, че числата показват „силен напредък“ в компанията, която повишава тримесечния дивидент с 12,5%. Той добави, че BP „следва стратегията си до 2014 г.“ и полага основите на ръста.

Финансовите резултати са били подпомогнати от по-високия от очакваното марж на печалбата в преработвателните операции на петролния гигант.

„Това бе извънредно сложен период за BP и това модернизиране отразява колко голям напредък е бил постигнат“, заяви Ричард Хънтър, ръководител на отдела за операции на фондовия пазар в Hargreaves Lansdown Stockbrokers.

От компанията вярват, че навлизат в нова епоха, докато се опитват да оставят зад гърба си неудачите от последните няколко години.

BP подписа голяма сделка с Роснефт за продажбата на дела си в ТНК-BP, слагайки край на проблемните взаимоотношения с руските си партньори в смесеното дружество.

„Обявеното наскоро споразумение с Роснефт оставя BP с експозиция към важния руски регион, но без част от досегашната разпиляност, а увеличаването на дивидента е доказателство за оптимизма на управата на компанията за бъдещите перспективи“, смята Хънтър.

Днес BP отново изрази надежда, че ще успее да уреди извън съда претенциите, свързани с изтичането на петрол от нейна платформа в Мексиканския залив през 2010 г.

„BP продължава обсъжданията с министерството на правосъдието (на САЩ) и останалите федерални агенции относно възможно извънсъдебно споразумение по тези претенции и докато тя е готова да ги уреди при благоразумни условия, все още остават известен брой неразрешени проблеми, както и значителна несигурност дали ще бъде постигнато споразумение по тях“, се посочва в съобщението ѝ.

От компанията подчертаха, че ще направят последното плащане на стойност 860 млн. долара в компенсационния фонд за Мексиканския залив, който е на стойност 20 млрд. долара, преди края на настоящата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:13 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още