IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Меркел призовава за фундаментална реформа на Европа

Канцлерът поиска създаването на нови инструменти за бюджетна консолидация в рамките на европейския валутен съюз

21:52 | 07.11.12 г. 2
Автор - снимка
Създател
Меркел призовава за фундаментална реформа на Европа

Германският канцлер Ангела Меркел призова в реч пред Европейския парламент към основно преструктуриране на европейския икономически и паричен съюз в рамките на следващите три години. При това европейците не трябва да се притесняват и от промени в европейските договори, каза Меркел в Брюксел в сряда. Сред редиците на евродепутатите обаче призивът се възприе като отклонение от мерките за строги икономии, предава AFP.


„Сега трябва да намерим правилния начин за дългосрочно стабилизиране на икономическия и паричния съюзи, като отстраним фундаменталните им грешки", каза Меркел, като призова на срещата на върха на ЕС през декември да се приеме „амбициозна пътна карта за преобразяването на еврозоната. "Това трябва да включва конкретни мерки, които можем да прилагаме в следващите две до три години“.

Канцлерът призова за предоставяне на същински права на европейските институции за намеса върху националните бюджети с цел "предотвратяване на дългови нива и бюджетните дефицити“. Държавите-членки трябвало също така да се борят срещу кризата с реформи и строги мерки за консолидация, дори ако в кризисните страни тези мерки засягат в голяма степен хората.

От редиците на евродепутатите дойде остра критика срещу курса на евространите в борбата им срещу кризата. Ръководителят на групата на социалистите в Европейския парламент Ханес Свобода призова за край на "неуспешния експеримент на строги икономии" и за старт на политика на растеж.

И ръководителят на Зелената фракция Ребека Хармс разкритикува "едностранната кризисна политика". Председателят на либералите Гай Верхофстад призова Меркел да се откаже от противопоставянето си на издаването на общи облигации на страните от еврозоната, за да подтисне лихвеното бреме за страните в криза.

Същевременно Меркел потвърди настояването на федералното правителство за намаляване на бюджета на Европейския съюз през следващите години, но насочено към стимулиране на икономиката. "За всяко евро, което харчим, трябва да се създаде ясна стойност", каза канцлерът.

Държавите-членки на ЕС в момента спорят за бюджета на ЕС за годините от 2014 до 2020 г.  Най-голямата заплаха за споразумението на специална среща на върха на ЕС на 22 и 23 ноември идва от британското правителство, което в момента преследва критична европейска политика и заплашва с налагане на вето на бюджета на ЕС, за да наложи тежки съкращения.

"Искам силна Великобритания в Европейския съюз", заяви Меркел преди посещението си при британския премиер Дейвид Камерън в Лондон тази вечер, за която се очаква отново да бъде дискутиран многогодишния бюджет. Британците обаче трябвало да признаят, че "островите на този свят не могат вече да са щастливи в самостоятелното си съществуване".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:01 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
balkando
преди 11 години
Голям майтап ще стане. Германия ще прокара промените за реални санкции и контрол върху бюджетите и механизмът ще заработи най-вероятно точно когато нейната икономика забуксува, а припадналите в момента се свестят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
Стоян Петров
преди 11 години
Непрекъснатото повтаряне на заклинанието растеж няма да доведе до него. Мисля , че европейските лидери трябва да слезат на земята и да кажат на поданиците си истината-ще има растеж само с повече работа. Не може повече от половината хора да работят в сферата на услугите и да растете. Досега ставаше - печаташ ДЦК продаваш и растежа е готов.Сорри вече не.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още