fallback

Камерън: Държавите в ЕС трябва да се простират според чергата си

Изолацията няма да направи британците по-щастливи, въпреки че могат да преживяват съвсем добре на Острова, заяви от своя страна Меркел

10:24 | 08.11.12 г. 4
Автор - снимка
Редактор

Британският премиер Дейвид Камерън и германският канцлер Ангела Меркел обсъдиха в Лондон спорния проблем с бюджета на Европейския съюз, който заплашва да предизвика разделение между Великобритания и континентална Европа, съобщи ИТАР-ТАСС.

„И двамата вярваме, че европейските страни, а също и ЕС трябва да се разполагат според чергата си“, каза Камерън.

„Смятам, че би било неправилно европейският бюджет да бъде увеличаван, докато същевременно вземаме нелеки решения за постигане на балансиран бюджет, а това се случва не само във Великобритания, а и в целия ЕС“, добави той. „Поради тази причина считам, че в най-добрия случай бюджетът трябва да бъде свит, а в най-лошия – замразен“, подчерта британският премиер.

На свой ред Меркел посочи, че средствата от бюджета на ЕС трябва да бъдат използвани ефективно. При това тя предупреди Великобритания, че излизането от ЕС не е в интерес на Лондон.

„Мисля, че можете съвсем добре да преживявате на Острова. Самотата обаче няма да ви направи по-щастливи“, обърна се тя към британците. Меркел вече бе оповестила почти същата позиция в Брюксел преди заминаването си за британската столица.

Дълбоките разногласия по въпроса за бюджета на ЕС доведоха до разделянето на държавите-членки на 3 групи. Първата, включваща 15 страни от Източна и Южна Европа, подкрепя предложението на Европейската комисия бюджетът за следващия 7-годишен период (2014-2020 г.) да бъде в обем от 1,08% от общия брутен вътрешен продукт на ЕС, или 1 трилион евро.

Германия, подкрепяна по принцип от Франция и Италия, предлага бюджетът да бъде ограничен до 1% от БВП на съюза (около 960 милиарда евро).

Великобритания пък иска по-сериозни съкращения и смята, че 7-годишният бюджет не трябва да надхвърля 900 млрд. евро и получава подкрепа от Холандия, Швеция, Финландия и Чехия.

Правителството на Камерън провежда политика на съкращаване на бюджетните разходи и поради тази причина се стреми да предотврати увеличаване на вноската на страната в общите европейски структури.

Въпросът за бюджета на ЕС ще бъде обсъден на срещата на високо равнище на лидерите на държавите-членки, която ще се проведе на 22 и 23 ноември в Брюксел.

Камерън заплашва да наложи вето на всяко решение, взето на срещата, което предвижда увеличаване на бюджета над допустимата за Лондон граница.

Меркел обаче обяви, че е готова да отмени срещата в Брюксел, ако Великобритания се инати и не приеме компромис.

След рязкото изказване на канцлера, от Лондон са уведомили, че са готови да проявят „гъвкавост в обсъждането на проблемите на общия бюджет“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:26 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още