IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Камерън: Държавите в ЕС трябва да се простират според чергата си

Изолацията няма да направи британците по-щастливи, въпреки че могат да преживяват съвсем добре на Острова, заяви от своя страна Меркел

10:24 | 08.11.12 г. 4
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Според Меркел самоизолацията няма да направи&nbsp;Великобритания по-щастлива. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Според Меркел самоизолацията няма да направи Великобритания по-щастлива. Снимка: Ройтерс

Британският премиер Дейвид Камерън и германският канцлер Ангела Меркел обсъдиха в Лондон спорния проблем с бюджета на Европейския съюз, който заплашва да предизвика разделение между Великобритания и континентална Европа, съобщи ИТАР-ТАСС.

„И двамата вярваме, че европейските страни, а също и ЕС трябва да се разполагат според чергата си“, каза Камерън.

„Смятам, че би било неправилно европейският бюджет да бъде увеличаван, докато същевременно вземаме нелеки решения за постигане на балансиран бюджет, а това се случва не само във Великобритания, а и в целия ЕС“, добави той. „Поради тази причина считам, че в най-добрия случай бюджетът трябва да бъде свит, а в най-лошия – замразен“, подчерта британският премиер.

На свой ред Меркел посочи, че средствата от бюджета на ЕС трябва да бъдат използвани ефективно. При това тя предупреди Великобритания, че излизането от ЕС не е в интерес на Лондон.

„Мисля, че можете съвсем добре да преживявате на Острова. Самотата обаче няма да ви направи по-щастливи“, обърна се тя към британците. Меркел вече бе оповестила почти същата позиция в Брюксел преди заминаването си за британската столица.

Дълбоките разногласия по въпроса за бюджета на ЕС доведоха до разделянето на държавите-членки на 3 групи. Първата, включваща 15 страни от Източна и Южна Европа, подкрепя предложението на Европейската комисия бюджетът за следващия 7-годишен период (2014-2020 г.) да бъде в обем от 1,08% от общия брутен вътрешен продукт на ЕС, или 1 трилион евро.

Германия, подкрепяна по принцип от Франция и Италия, предлага бюджетът да бъде ограничен до 1% от БВП на съюза (около 960 милиарда евро).

Великобритания пък иска по-сериозни съкращения и смята, че 7-годишният бюджет не трябва да надхвърля 900 млрд. евро и получава подкрепа от Холандия, Швеция, Финландия и Чехия.

Правителството на Камерън провежда политика на съкращаване на бюджетните разходи и поради тази причина се стреми да предотврати увеличаване на вноската на страната в общите европейски структури.

Въпросът за бюджета на ЕС ще бъде обсъден на срещата на високо равнище на лидерите на държавите-членки, която ще се проведе на 22 и 23 ноември в Брюксел.

Камерън заплашва да наложи вето на всяко решение, взето на срещата, което предвижда увеличаване на бюджета над допустимата за Лондон граница.

Меркел обаче обяви, че е готова да отмени срещата в Брюксел, ако Великобритания се инати и не приеме компромис.

След рязкото изказване на канцлера, от Лондон са уведомили, че са готови да проявят „гъвкавост в обсъждането на проблемите на общия бюджет“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 34 rate down comment 0
balkando
преди 11 години
Поне за едно Камерън е прав - нарастването на бюджета на ЕС при свиване на държавните бюджети ще донесе проблеми на всички членки и същевременно ще увеличи тежестта на ЕС-бюрокрацията и корупцията сред нея.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 34 rate down comment 0
deant
преди 11 години
Същото се отнася за цяла Европа. Някога люлка на цивилизацията, в момента е раздирана от политически конфликти и все по бедни и отслабващи членове. Най-големия проблем е, че Меркел започва да си мисли, че който не е в нейния ЕС не е част от Eвропа. Гледах изказването и в ЕП по този повод и ще сложа и линк към него. Точен цитат :"I cant imagine that the UK woudn`t be part of Europe." Вие мислите ли, че държавите, които не са в ЕС не са част от Европа? Следващото нещо е насилствено да ги направим част от Европа (ЕС)?Ето и линк:http://***.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=w5VsW1W2Zek#t=182s
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 37 rate down comment 2
TGV
преди 11 години
Проблемът е че Англия все още не са осъзнали, че вече не са велика империя и света не се върти около тях. Май ще трябва да го научат по - трудния начин.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още