IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Меркел призова за по-мащабни финансови регулации

Бе осъществен значителен напредък, но правилата все още не са въведени навсякъде, а продължаваме да пропускаме и някои области, посочи германският канцлер

11:11 | 29.10.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Меркел призова за по-мащабни финансови регулации

Германският канцлер Ангела Меркел призова най-големите икономики в света да предприемат по-мащабни финансови регулации, тъй като постигнатото до момента не е достатъчно, съобщи Ройтерс.

Световната финансова криза предизвика преразглеждането на регулациите в почти всяка част на финансовата система - от продажбата на деривативни инструменти извън пазара до изискванията за капитала на банките. Но в седмичното си видеообръщение Меркел заяви, че е необходимо да се направи повече.

„Според мен не сме там, където трябва да бъдем“, каза тя. „Планирали сме да регулираме всеки финансов център, всеки финансов играч и всеки продукт на финансовия пазар. Бе осъществен значителен напредък, но правилата все още не са въведени навсякъде, а продължаваме да пропускаме и някои области“, добави германският канцлер.

Тя наблегна на „банките в сянка“, или небанковите финансови институции, които са подложени на по-слаба регулация от банките, като област, в която трябва да бъде осъществен напредък. „Например регулацията на банките в сянка се надяваме да бъде съгласувана докрай на следващата среща на Г-20“, обяви Меркел.

Преди година лидерите на 20-те най-големи икономики в света направиха препоръки за регулацията, които включват и хедж фондовете, специализираните инвестиционни дружества и споразуменията за обратно изкупуване.

Регулаторните органи се опасяват, че тъй като по традиция регулирането на банките ще бъде по-строго, дейността по рисковото кредитиране ще се насочи към банките в сянка.

По думите на германския канцлер предприетите трудни действия вече започват да дават резултат. „Структурните реформи, макар и болезнени, започват да дават ефект в отделни страни като Ирландия и Португалия, но също в Гърция и Испания“, подчерта тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още