IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Щатски регулатор иска още по-строги правила за банките

Базел III са едни добри минимални стандарти, които трябва да бъдат затегнати допълнително, смята Съветът за надзор на системните рискове

09:00 | 08.10.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Щатски регулатор иска още по-строги правила за банките

Съветът за надзор на системните рискове (SRC) призова щатската администрация драстично да ограничи възможността големите банки да теглят кредити, съобщава Financial Times.

В писмо от миналата седмица Съветът препоръчва на американската банкова администрация да затегне така наречения коефициент на ливъридж, който ограничава способността на финансовите институции да се финансират чрез дългове.

Според предложението банките, които търгуват с деривати в мащабни количества, ще са обект на още по-строги изисквания. 

Пакетът банкови регулации известен като Базел III ограничава съотношението активи към собствен капитал на банките до 33 пъти. Съветът обаче иска тази граница да бъде свалена до 12 пъти.

Групата е ръководена от Шийла Беър, бивш председател на Федералната корпорация за застраховане на депозитите (FDIC). Нейни членове са бивш министър на финансите на САЩ, бивш изпълнителен директор на Citi Bank, президент на Федералния резерв (Фед) и директорите на Комисията за търговия с ценни книжа (SEC) и Комисията за търговия с фючърси (CFTC).

Съветът приветства щатските регулатори за решението им да приложат споразумението от Базел, но в същото време подчерта, че това са „просто едни добри минимални стандарти, които могат и трябва да бъдат затегнати допълнително“.

Препоръките са сходни с тези на Том Хьониг, старши регулатор на FDIC, който призова колегите си да се откажат от Базел III и да приемат още по-строги стандарти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:26 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още