IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Базел III ще „навреди на развиващите се страни“

Новите банкови регулации не отчитат спецификата на развиващите се пазари, смятат експерти към Г-20

12:49 | 15.06.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Базел III ще „навреди на развиващите се страни“

Тежките реформи в световната банкова система ще бъдат непропорционално трудни за реализиране в развиващите се икономики и ще ударят по техния ръст. Това се очаква да бъде предупреждението на международна работна група от банкери и бизнесмени от развиващите се пазари, пише британският вестник Financial Times.

Правилата Базел III въвеждат изисквания за капитала и ликвидността, създадени за американските и европейските институции, които обаче ще бъдат трудни за осъществяване в развитите икономики, се посочва в доклад, който трябва да бъде публикуван в неделя от групата Б-20, която съветва Г-20.

Главният изпълнителен директор на Standard Chartered Питър Сендс, който е и съпредседател на работната група на Б-20, подготвила доклада, заяви пред британското издание, че правилата за ликвидността, за риска на ответните страни по определени договори и за търговските финанси ще ограничат предлагането и ще повишат цената на кредита в тези икономики.

„Тласъкът на реформите бе в посока на това какво трябва да направят Европа и САЩ. Някои от тези неща ще имат странични последици и могат да бъдат твърде опасни“ за онези световни региони, където финансовата система е по-слабо развита", смята Сендс.

Например работната група твърди, че развиващите се икономики ще бъдат особено силно потърпевши от частта в Базел III, позната като „коефициент на покритие на ликвидността“, която изисква банките да притежават активи, които могат да бъдат продадени лесно при криза на пазара.

Това са висококачествени корпоративни и държавни облигации, за които има слабо предлагане в страни, където капиталовите пазари действат отскоро или изобщо липсват като например ислямските страни.

От работната група твърдят също, че банките в страните с развиваща се икономика са несправедливо наказани от начина, по който Базел III измерва риска на другата страна по определени договори.

Западните банки могат да хеджират риска си чрез закупуване на застраховки за защита срещу фалит на партньорите си – деривативен инструмент, който действа като застраховка. Той обаче не е познат за много компании и банки на развиващите се пазари.

Проучване на испанската банка BBVA, която има сериозно присъствие в развиващия се свят, разкрива, че ръст от 20% на капиталовите и ликвидните резерви ще понижи с 2% брутния вътрешен продукт на глава от населението в целия свят, но с 3% в развиващите се икономики.

От Б-20 изразяват и опасения, че тъй като европейските банки продават активи на стойност 2 трлн. долара, за да отговорят на изискванията на  Базел III, те ще се изтеглят от развиващите се пазари, свивайки конкуренцията и по този начин увеличавайки цената за кредитиране.

Базелският комитет за банков надзор, който създава правилата в световен мащаб, вече търси начин за промени в частта за коефициента за покритие на ликвидността, включително за алтернативи на държавните облигации.

„Колкото повече развиващите се страни изтъкват специфичните си нужди, толкова по-големи въпроси се повдигат за регулаторния арбитраж. Но най-малко в краткосрочен план подозирам, че опасенията за ръста ще надделеят над този проблем“, заяви Ричард Рийд, директор на изследователския отдел в Международния център за финансова регулация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:19 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още