IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Призивите за увеличаване на банковия капитал добавят нестабилност

Новите изисквания подхранват страховете, че банките ще трябва да продават активи и да ограничат кредитирането, смятат от БМР

13:41 | 12.03.12 г. 3
Призивите за увеличаване на банковия капитал добавят нестабилност

Призивите от европейските регулатори към банките за задържане на повече капитал изострят опасенията за здравословното състояние на финансовия сектор в еврозоната и подклаждат страхове за свиване на кредитирането за бизнеса и домакинствата, обявиха от Банката за международни разплащания (БМР), цитирани от британския вестник Financial Times.

От БМР, често определяна и като банката на централните банкери, посочват, че изискванията за най-големите банки в региона, обявени през октомври 2011 г., да подсилят капиталовите си буфери и да повишат капиталовата си адекватност до 9% до юни тази година, са дестабилизирали системата чрез довеждането на опасенията за рязко свиване на кредитирането и ръст на продажбите на активи „до челното място в притесненията на финансовите пазари“.

Финансовото напрежение, появило се в края на миналата година, „подхрани страховете, че европейските банки ще бъдат принудени да продават активи и да ограничат кредитирането, отслабвайки по този начин активността в реалната икономика“, добавят от финансовата институция. Новите регулаторни мерки „прибавиха още опасения“.

В края на 2011 г и началото на 2012 г. банките от еврозоната продадоха активи и орязаха някои типове кредитиране, особено деноминираното в долари и привличащото по-висока степен на риск.

В последния си тримесечен преглед от БМР отбелязват, че кредитите, отпуснати от финансовите институции от еврозоната, са се свили с 0,5% през последното тримесечие на 2011 г. Въздействието от този ефект обаче е било до голяма степен компенсирано, тъй като други кредитни институции, мениджъри на активи и инвеститори на облигационните пазари са поели бизнеса на европейските банки.

Европейският банков регулатор, който ръководи процеса по рекапитализиране на банковата система в региона, обяви в края на миналата година, че 30 от големите банки в еврозоната трябва да наберат допълнително общо 115 млрд. евро свеж капитал, за да отговорят на новите изисквания.

След финансовата криза БМР, която е дом на Комитета от Базел за банков надзор – органът, въвеждащ по-строгите изисквания Базел III за капиталовата адекватност – водеше призивите за задържане на повече капитал.

Според изискванията Базел III обаче на банките трябваше да бъде осигурено повече време, за да ги покрият напълно.

БМР похвали изявлението на Европейския банков регулатор от декември, което възпира банките от освобождаване от активи, за да изпълнят поставената цел от 9% за капиталовата адекватност.

Тя одобри и действията на Европейската централна банка за осигуряване на допълнителна ликвидност във финансовата система чрез операцията на дългосрочно рефинансиране, чрез която на 2 етапа през декември и февруари бяха предоставени над 1 трлн. евро под формата на 3-годишни кредити за банките от региона.

Според БМР тази операция е в основата на настоящото възстановяване на цените на активите, на условията за финансиране на банките и на активността на пазарите на кредити.

Решението на големите централни банки до понижат цената за използване на кредитните им линии в долари също е отбелязано като осигурило благоприятно отражение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:31 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 12 години
То целия ни живот се бъгна.. та инвестора ли няма:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
naso_fr
преди 12 години
ммм, нещо коментарите на Инвестора май се бъгнаха, това предишното беше за друга статия...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
naso_fr
преди 12 години
а в България като излязат жилищата на пенсионерите? дали някой ще напише статия за тези жилища?Или всички дружно ще бутаме икономиката, дори и с цената на заблудата.Взимайте кредити, бе тарапанци. Боко ви се сърди че си кътате паричките.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още