IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Fitch: Най-големите банки в света трябва да наберат 566 млрд. долара до 2018 г.

Според анализатори повечето институции ще използват комбинация от задържане на печалби, издаване на нови акции и свиване на балансите, за да покрият Базел III

14:09 | 17.05.12 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Fitch: Най-големите банки в света трябва да наберат 566 млрд. долара до 2018 г.

До 2018 г. 29-те най-големи банки на планетата трябва да наберат допълнителни 566 млрд. долара свеж капитал или да се разделят с активи за около 5,5 трлн. долара, за да посрещнат новите по-строги изисквания за капиталова адекватност, известни като Базел III, разкрива изследване на Fitch Ratings, цитирано от Financial Times.

Допълнителният капитал представлява 23% от този, с който банките са разполагали в края на 2011 г., или приблизително 3 пъти тяхната обща годишна печалба, се посочва в изследването.

Оценката на Fitch е първата, която цели да определи цялостния ефект от последните банкови регулации, включително допълнителните изисквания за „глобалните системно важни финансови институции“.

Според изследването въпросните банки все още изпитват затруднения да покрият новите изисквания.

Тъй като капиталовите стандарти се калкулират като съотношение на основния банков капитал към рисково претеглените активи, банките могат да посрещнат тези изисквания по 3 начина – като задържат печалбите си, като издадат нови акции или като свият балансите си. Според анализаторите повечето институции ще използват комбинация от трите метода.

Щатските банки ще са особено тежко засегнати от частта от реформите, която повишава относителните капиталови изисквания за извършване на рискови операции, докато европейските банки ще пострадат от по-строгите дефиниции за това, кои активи се приемат за основен капитал.

„Въпреки че необходимият нов капитал има сравнително еднаква тежест в различните региони, увеличението за щатските банки ще е малко по-рязко при рисково претеглените активи като се има предвид техният фокус на търговия“, посочва Джим Мос, анализатор на Fitch.

Оценката на Fitch идентифицира по-голям недостиг на капитал в сравнение с предишни изследвания, включително публикуваното от Банката за международни разплащания (BIS), според което 103-те най-големи световни банки трябва да наберат 486 млрд. евро, или приблизително 1,4 пъти общата им печалба.

Изследването на BIS обаче е базирано на данни от банковите баланси в края юни 2011 г., а не на балансите в края на годината. То не включва и допълнителните изисквания за капиталовата адекватност на системно важните институции, които са в диапазона 8-9,5% вместо 7%, както е за всички останали.

Ако банките решат да запълнят капиталовия недостиг единствено чрез акции, това би понижило възвръщаемостта на собствения им капитал (ROE) до 8,5% от средно 10,8% през последните 7 години.

„Един от начините банките да постигнат по-висок коефициент ROE, в светлината на по-строгите капиталови изисквания, е чрез рискови операции, които не са напълно регулирани от новите правила, включително чрез нови форми на регулаторен арбитраж“, казва Мартин Хенсен, директор в отдела за макро изследвания на агенцията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 0
Боян
преди 11 години
Когато казваш поговорки казвай ги до край. Та поговорките са " Управлението на огромна държава е като управлението на малка, всичко е въпрос на организация" същото и за другите поговорки, съответно изводите от тях нямат нищо общо с твоите изводи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 0
dani de vito
преди 11 години
Както е казал Сун-Дзъ - законите на управлението на държава на три морета ,са същите като тези за село с десет колиби .Армия от сто хиляди се командва като десет войника .Парите служат на хората ,а не хората служат на парите .Цялата ми тирада е в смисъл - не може с банкноти да станеш богат ,ако няма какво да си купиш с тях . Не може количество труд да заключиш в цветна хартийка без стойност в трезор и да чакаш управия ...Горко на неверниците ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 0
Danny666
преди 11 години
проба
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 3
Иван Митев
преди 11 години
Кардинален проблем на банките е, че работят при условия на държавна грешка, която е особено важна причина за криза.При запазен държавен финансов недъг, колкото банките по-добре работят, толкова по-голяма стопанска криза се развива.Зависимостта е, заради НЕПРИГОДЕН за Незлатни пари начин на държавно финансово управление:(1) Развиват се диспропорции.(2) Колкото повече банките подпомагат стопанския живот и се създава по-голяма добавена стойност толкова повече се разрастват тези диспропорции.(3) Уголемените диспропорции създават трудности и криза.(4) Колкото по-големи са диспропорциите толкова по-силна е кризата.(5) При по-добра дейност на банките се реализира повишена добавена стойност, която завишава диспропорции.(6) Логично е, колкото диспропорциите са по-големи - толкова кризата е по-силна.Кръгооборотът на процеса доказва, при запазване на тази причина за криза, дори с неограничен професионализъм на банкерите е невъзможно полезно решение за спасение от криза.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
bgMan
преди 11 години
Само след това да не почна нова.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
Raboti
преди 11 години
Ясно, през 2018 год. ще свърши кризата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още