fallback

Гърция може да получи забавените плащания наведнъж

Европейските страни може да обединят няколко транша в един трансфер от около 44 млрд. евро

23:05 | 13.11.12 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Европейските държави, които обсъждат изплащането на забавените заеми за Гърция, могат да решат да обединят няколко транша в един трансфер от около 44 млрд. евро, е заявил германски правителствен източник, цитиран от Ройтерс.

Според условията на втората спасителна програма за страната, Гърция трябваше да получи 31,2 млрд. евро до края на юни плюс допълнителни 5 млрд. до края на септември и още 7,2 млрд. до края на декември.

Според източници на агенцията тези три плащания могат да бъдат обединени, за да се избегне натрупването на несигурност в процеса на обсъждане на траншовете през идните седмици и месеци.

Говорител на германското финансово министерство е заявил, че засега не е вземано решение относно допълнителни заеми за Гърция в рамките на втората спасителна програма.

Заемите бяха замразени, след като Атина изостана от графика с обещаните реформи и бюджетните съкращения, отчасти в резултат от провеждането на два пъти на парламентарни избори в рамките на три месеца по-рано през годината.

Днес международните кредитори на Гърция сблъскаха позиции за начина, по който трябва да се помогне на Гърция да намали дълга си до устойчиви нива. 

Германският канцлер Меркел, силно желаеща да избегне загуби за немските данъкоплатци преди федералните избори през септември идната година, се противопоставя на призивите на МВФ за отписване на част от гръцкия дълг, държан от европейските правителства.

Френският финансов министър Пиер Московиси обаче заяви, че спасителната помощ за Гърция трябва да бъде отпусната до края на този месец.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:15 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още