IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ и ЕС в спор за отсрочката за Гърция

Еврогрупата се споразумя да даде на Атина още 2 години за изпълнението на договорените с кредиторите фискални цели, МВФ е против

08:41 | 13.11.12 г. 2
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Управляващият директор на МВФ Кристин Лагард. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Управляващият директор на МВФ Кристин Лагард. Снимка: Ройтерс

Финансовите министри на еврозоната отново отложиха вземането на решение за плащането на следващия транш по спасителната помощ за Гърция заради разногласия между Международния валутен фонд (МВФ) и Европейския съюз (ЕС), съобщи FT.

Управляващият директор на МВФ Кристин Лагард и председателят на еврогрупата Жан-Клод Юнкер публично спориха колко време й трябва на Атина, за да намали дълга си до устойчиви нива и да свие бюджетния си дефицит, отбелязва изданието.

Юнкер посочи по време на пресконференцията след срещата на финансовите министри на еврозоната, че Гърция трябва да получи още 2 години време за изпълнението на договорките с международните кредитори. Лагард обаче защитаваше тезата, че сегашният график за изпълнението на фискалните и дълговите цели е достатъчно добър.

Финансовите министри на еврозоната ще се срещнат отново на 20 ноември, за да обсъдят отново въпроса. Очаква се тогава да се стигне до споразумение и да се освободи спасителният транш за Гърция, чиято хазна е опразнена.

В четвъртък Атина трябва да плати 5 млрд. евро по дълга си без да разполага със средства по линия на спасителната програма. Това отново възроди опасенията за фалит на страната, която няма достъп до пазарите и се финансира само с емисии на краткосрочен дълг.

Спорът между Жан-Клод Юнкер и Кристин Лагард е илюстрация на пререканията между ЕС и МВФ по проблемите на Гърция, които са на дневен ред от месеци. МВФ настоява публичните кредитори на Атина също да поемат загуби от инвестициите си в гръцки дълг. Европейските власти обаче не са склонни да приемат предложението и смятат, че Гърция се справя добре чисто икономически и просто има нужда от още малко време.

Ако й бъде дадено обаче, МВФ и Брюксел ще трябва да намерят и допълнителни средства за страната, а това не се приема от Германия.

Според Юнкер, ако на Гърция й бъдат дадени още 2 години, и ангажиментът й за изпълнението на целите за свиване на публичния дълг се отложи за 2022 г., европейските власти ще имат достатъчно време да подготвят още един план за подпомагане, по силата на който може да бъдат намалени лихвите на страната по спасителните заеми, които получи.

Еврогрупата принципно се съгласи да даде още време на Гърция за изпълнението на договорените с международните кредитори фискални цели. Според финансовите министри на държавите от еврозоната и председателя на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги, приетите от парламента в Атина бюджет за 2013 г. и мерки за икономии са ясна демонстрация на политическата воля за преодоляването на проблемите, в които затъна страната, предаде CNN.

“Еврогрупата смята, че ревизията на фискалните цели, която беше поискана от гръцкото правителство и е подкрепена от инспекторите на “тройката”, ще бъде подходяща корекция на по-нататъшната фискална консолидация с оглед на постигнатото икономическо развитие”, посочва се в декларация на финансовите министри на страните от еврозоната.

Разногласията между европейските власти и МВФ поставиха под натиск еврото на валутните пазари. Единната валута поевтиня до двумесечен минимум срещу долара, като в азиатската търговия 1 евро се разменяше за 1,2681 долара.

Ако не се стигне до бързо споразумение за времето, което да бъде дадено на Атина за изпълнението на фискалните цели, единната валута може да претърпи още загуби. От средата на септември досега еврото е изтрило близо 4% от стойността си срещу долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 6 rate down comment 1
naso_fr
преди 11 години
За французин това е нормално. Лошото е че при тях няма мислене за общото, а само за 'мойто'. Което е ОК, но не и ако си 2ра сила в един мега-алианс като ЕС и се очаква повече отборна игра.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 1
deant
преди 11 години
Не че времето има значение за решаването на проблема в Гърция, обаче тази дама си мени мнението всеки месец.. Някак не ми отива толкова несигурен човек на толкова висок пост, било то и в престъпна организация като МВФ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още