IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция трябва да намери още 32,6 млрд. евро в случай на отсрочка от 2 години

Дупката във финансирането се дължи на по-дълбоката от очакваното рецесия след прилагането на втория спасителен план

21:15 | 12.11.12 г. 2
<p>
	Германският финансов министър Волфганг Шойбле. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Германският финансов министър Волфганг Шойбле. Снимка: Ройтерс

Кредиторите на Гърция трябва да запълнят отнякъде дупка от 32,6 млрд. евро, ако предоставят на страната отсрочка от 2 години за бюджетните реформи, се казва в неокончателния вариант на доклада на тройката кредитори, цитиран от Франс прес.

При подобен сценарий финансовите нужди на Гърция ще достигнат 15 млрд. евро до 2014 г. и 17,6 млрд. евро през 2015 и 2016 година, но е възможно сумите да нараснат, се посочва в документа.

Без двегодишна отсрочка финансовата дупка би била 22,9 млрд. евро до 2016 г. заради нарастването на гръцкия дълг и лошите перспективи за завръщането на страната на облигационните пазари, подчертават експерти на институционалните кредитори. Това означава, че двегодишната отсрочка ще струва в крайна сметка допълнително малко под 10 млрд. евро.

Дупката във финансирането се дължи до голяма степен на по-дълбоката от очакваното рецесия след прилагането на втория план за помощ, одобрен през февруари 2012 г.

Министрите на финансите от еврозоната, които заседават днес в Брюксел, трябва да намерят начин за запълване на тази дупка без да се стига до нов спасителен заем за Гърция.

Трябва да търсим творчески решения, заяви австрийската министър на финансите Мария Фектер при пристигането си на срещата.

Обмислят се няколко предложения - понижаване на лихвите по вече отпуснатите на Гърция заеми или обратно изкупуване от Атина на част от дълга й на по-ниски цени, което според европейски представител е "технически сложна" опция.

"Всяка помощ за удължаване на сроковете за погасяване на дълговете на Гърция или намаляване на лихвите й ще бъде добре дошла. Най-вероятно това ще бъде посоката, която ще бъде избрана", изтъкна източникът, пожелал анонимност.

Все още се работи по анализ за устойчивостта на дълга, заяви финландският министър на финансите Юта Урпилайнен. Тя отбеляза, че министрите "вероятно" ще се съберат отново по-късно тази седмица, тъй като Гърция трябва да рефинансира облигации за 5 млрд. евро с падеж в петък.

Тази нощ гръцкият парламент одобри бюджет за 2013 г., предвиждащ допълнителни икономии и увеличения на данъците за идните две години.

"Добър сигнал е, че в Гърция голямо мнозинство от депутатите знаят отговорността си - макар и в светлината на разбираеми протести на населението", заяви германският финансов министър Волфганг Шойбле.

"Те изглежда изпълняват всички условия, които им бяха поставени и аз се надявам, че нещата ще се развият добре за тях", допълва ирландският министър на финансите Майкъл Нунан.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:25 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още