IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дългоочакваният доклад на "тройката" за Гърция е готов

Председателят на еврогрупата Жан-Клод Юнкер определи доклада като "положителен"

14:32 | 12.11.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Дългоочакваният доклад на "тройката" за Гърция е готов

Правителствата на държавите от еврозоната са получили доклада на Европейската комисия (ЕК), Европейската централна банка (ЕЦБ) и Международния валутен фонд (МВФ) за финансовото състояние на Гърция, съобщи председателят на еврогрупата Жан-Клод Юнкер, цитиран от Ройтерс.

Докладът на т. нар. „тройка“ ще бъде обсъден на заседанието на финансовите министри на страните от европейската валутна общност, което ще се състои довечера.

Юнкер посочи, че не очаква тази вечер да бъде взето конкретно решение за Гърция. По думите му обаче Атина върви в правилната посока, затова и отпускането на следващият транш от помощта за страната ще бъде договорено възможно най-скоро.

Председателят на еврогрупата определи доклада на инспекторите за Гърция като положителен. Той допълни, че приетите от гръцкия парламент мерки за икономии са „много амбициозни“ и „почти напълно изпълняват нашите изисквания“.

„Гърция стъпка по стъпка осъществява това, което очакваме от нея“, коментира той.

Дългоочакваният доклад за изпълнението на бюджета и реформите в Гърция е жизнено важен, защото на базата на съдържанието му ще се вземе решение дали да бъде отпуснат следващият транш от спасителната помощ за страната.

„Тройката“ обаче все още не е намерила решение как да се осигури необходимото допълнително финансиране за страната, за да може да се даде на Атина допълнително време за осъществяването на договорените с международните кредитори фискални цели.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:28 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още