IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция засега избегна заплахата от непосредствен фалит

Правителството на страната си осигури 4,06 млрд. евро от продажбата на едномесечни и тримесечни облигации

15:41 | 13.11.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p lang="bg-BG" style="margin-bottom: 0cm">
	Янис Сторнарас, финансов министър на Гърция. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Янис Сторнарас, финансов министър на Гърция. Снимка: Ройтерс

Гърция избегна заплахата от непосредствен фалит във вторник, след като продаде достатъчно краткосрочни облигации, за да покрие плащане в размер на 5 млрд. евро, което трябва да направи на 15 ноември, съобщава Financial Times.

Атина успешно продаде едномесечни и 3-месечни ДЦК за 4,06 млрд. евро, които заедно с парите, които се очаква да бъдат набрани през следващите дни, ще позволят на страната да покрие плащанията си в петък. Едномесечната емисия е в размер 2,76 млрд. евро и носи 3,95% доходност, а тримесечната е за 1,3 млрд. евро с 4,2% доходност.

Страховете за публичните финанси на Гърция нараснаха в резултат на спора между институционалните кредитори за начина, по който да бъде понижена дълговата тежест за страната. Това доведе до рядък публичен диспут между Международния валутен фонд (МВФ) и Европейския съюз (ЕС), разразил се късно вечерта в понеделник.

Аукционът във вторник беше затруднен и от нарастващото напрежение около кредитирането на гръцките банки.

Ограниченията, наложени от Европейската централна банка (ЕЦБ) като част от усилията за оказване на натиск върху европейските политици да постигнат по-бързо сделка за Гърция, застрашават жизнено важното за гръцките банки финансиране.

Гръцките банки разчитат на програмите за „извънредна ликвидност“ на ЕЦБ.

Въпреки успешния аукцион в Атина напрежението около еврозоната във вторник нарасна. Доходността по 10-годишните испански облигации се повиши до 5,94% - най-високото ниво от края на септември.

Съотношението търсене предлагане за 3-месечните облигации се понижи до 1,66 пъти от 1,9 пъти при подобен аукцион на 16 октомври.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още