IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция може да получи забавените плащания наведнъж

Европейските страни може да обединят няколко транша в един трансфер от около 44 млрд. евро

23:05 | 13.11.12 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Гърция може да получи забавените плащания наведнъж

Европейските държави, които обсъждат изплащането на забавените заеми за Гърция, могат да решат да обединят няколко транша в един трансфер от около 44 млрд. евро, е заявил германски правителствен източник, цитиран от Ройтерс.

Според условията на втората спасителна програма за страната, Гърция трябваше да получи 31,2 млрд. евро до края на юни плюс допълнителни 5 млрд. до края на септември и още 7,2 млрд. до края на декември.

Според източници на агенцията тези три плащания могат да бъдат обединени, за да се избегне натрупването на несигурност в процеса на обсъждане на траншовете през идните седмици и месеци.

Говорител на германското финансово министерство е заявил, че засега не е вземано решение относно допълнителни заеми за Гърция в рамките на втората спасителна програма.

Заемите бяха замразени, след като Атина изостана от графика с обещаните реформи и бюджетните съкращения, отчасти в резултат от провеждането на два пъти на парламентарни избори в рамките на три месеца по-рано през годината.

Днес международните кредитори на Гърция сблъскаха позиции за начина, по който трябва да се помогне на Гърция да намали дълга си до устойчиви нива. 

Германският канцлер Меркел, силно желаеща да избегне загуби за немските данъкоплатци преди федералните избори през септември идната година, се противопоставя на призивите на МВФ за отписване на част от гръцкия дълг, държан от европейските правителства.

Френският финансов министър Пиер Московиси обаче заяви, че спасителната помощ за Гърция трябва да бъде отпусната до края на този месец.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
data
преди 11 години
Като гледам всичко започва да си идва на мястото . ЕС става нормален трансферен съюз . Богатите покриват недостига на бедните , като условието е да не трупат прекомерни дългове . Бедните уравновесяват икономиките на богатите като им пречат да прегреят .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
stone kold
преди 11 години
нищо няма да се възстанови просто казано по народно му стягат те4ащите марку4и с тел и клещи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
deant
преди 11 години
Системата взе да загнива нещо. Отнякъде идват едни пари и отиват нанякъде, и не е ясно после това първото "някъде" ще си възстанови ли парите или няма, на заем ли са, даром ли са... взе да мяза на изцепките на Бойко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още