IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Goldman Sachs: Гърция се нуждае от още 80 млрд. евро

Според американската банка настоящото състояние на нещата е приемливо за кредиторите, а политиците не желаят да поемат допълнителни рискове

20:23 | 13.11.12 г. 13
Автор - снимка
Редактор
Goldman Sachs: Гърция се нуждае от още 80 млрд. евро

Колкото и неприятно да звучи за политиците от еврозоната, нужно е доста голямо понижение на гръцкото дългово бреме, за да може дългът на страната да достигне устойчиви нива в дългосрочен план, сочи нов доклад на Goldman Sachs, цитиран от CNBC.

Анализатори на американската банка заключават, че за да бъде достигнато съотношението от 120% на дълга към брутния вътрешен продукт на страната, посочено от Международния валутен фонд, е необходимо преструктуриране на дълга на Гърция към публичния сектор на стойност 80 млрд. евро.

Авторите на доклада – икономистите Темистоклис Фиотакис, Ласе Нилсен и Антоан Демонжо – отбелязват, че целта на МВФ е „непостижима“ без такова „драстично понижениe на дълговото бреме“.

„За да нарасне вероятността съотношението на гръцкия дълг към БВП да достигне 120% до 2020 г. при реалистични предположения, ще се наложи доста по-драстично понижение на дълговото бреме (вероятно с общо над 80 млрд. евро)“, се констатира в доклада.

Анализаторите на Goldman са скептично настроени относно настоящите мерки, които се обмислят за подпомагане на Гърция, като например понижаване на лихвите по двустранните заеми и програма за обратно изкупуване на преструктурираните облигации, държани от частния сектор. Вместо това те твърдят, че ако общото дългово бреме на страната от 340 млрд. евро не бъде намалено рязко, еврозоната я очакват години, в които ще финансира Гърция.

В своя бележка Никълъс Спиро, управляващ директор на Spiro Sovereign Strategy, се съгласява, че Европа не разполага с достоен за доверие план за понижаване на гръцкия дълг, оприличавайки балканската държава на нелекуван тумор в икономиката на еврозоната, „който лидерите на валутния съюз ще трябва да лекуват ефикасно“.

„Способността на кредиторите на Атина да отлагат гръцкия проблем не знае граници“, пише Спиро. „Повече от 3 години, след като избухна гръцката финансова криза, и повече от година, след като лидерите на страните от еврозоната най-накрая признаха, че страната е фалирала, все още трябва да бъде представен достоен за доверие план за понижаване на смазващото гръцко дългово бреме и за гарантиране на членството ѝ в общия валутен съюз“, категоричен е той.

Мениджърът е съгласен с икономистите на Goldman Sachs, че е налице силна политическа тенденция за избягване на риска, която предотвратява решителното захващане с гръцката дългова спирала.

„Държави-членки на еврозоната, водени от Германия, искат едновременно да си запазят сладкиша и да го изядат – те искат Гърция да остане в еврозоната (поне за известно време), но нямат политическото желание да поемат загубите по кредитите, които са отпуснали на Атина“, обясни позицията си той.

Спиро обаче отбеляза и протакането от страна на гръцкия парламент, докато страната изпробва докъде може да стигне еврозоната в желанието си да я спаси. „Малкото гръцко камъче е на път да обърне колата на еврозоната“, смята той.

Гърция определя политическия и икономическия дневен ред в Европа, но апетитът за бъдещо финансиране (да не забравяме загубите по вложенията в гръцки дълг) изглежда „политически неприемлив в момента“, се посочва в доклада на Goldman Sachs.

Последна актуализация: 20:39 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

13
rate up comment 3 rate down comment 0
Sumurset
преди 11 години
Голдмън Сакс - това не бяха ли тези, които лъгаха заедно с гръцките правителства в продължение на десетина години за паричките на гръцката държава..... Е, на това му казват ***
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 6 rate down comment 2
KostadinovK
преди 11 години
Представяте ли си ако в България влязат такива пари. А ние се борим за 8 млрд да ни дадат за 6 години. Смяхххххх.В Гърция са влезли 300 млрд + европомощите. Никога не можема да ги стигнем, дори да се скъсаме от бачкане.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 9 rate down comment 0
Стоян Петров
преди 11 години
За съжаление виждам, че отново прехвърляте разговора към банките. А не сте ли наясно че правителството им продаваше ДЦК и даваше неизработени заплати и пенсии. Естествено, че щом не заслужаваш нещо рано или късно го губиш. Не вярвам че, гърците заслужават 2000 евро пенсии а нашите родители по 200 лева.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 0 rate down comment 0
SEBULBA
преди 11 години
Гледай:http://images.ibox.bg/2010/08/11/1108_pari/519x332.jpg
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 0
space-man
преди 11 години
В момента в който се разпределят активите чрез приватизация и инвестиционните банки вземат своето, Европа ще се сети , че не може да налива повече от парите на данъкоплатците там и ще последва фалит. Както казва salaga с чужда пита помен се прави. Големият губещ са европейските данъкоплатци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 11 rate down comment 0
salaga
преди 11 години
В момента тече процес на източване на публичните западноевропейски средства чрез Гърция към банките кредиторки. Самите гърци почти нищо не хващат. Затова и цялата работа се влачи - банкерите смучат колкото и докогато могат, никой няма идея кога и как ще свърши гръцката пиеса. Няма и сценарий, просто един ден схемата ще се сгромоляса.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 0
Людени
преди 11 години
.... а за България ще са достатъчни само 72 млрд. евро.Колко бодряшки звучи .... а някога се "водеха" сериозни разговори тук.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 0
deant
преди 11 години
5 часа на въртележката :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 0
nobel
преди 11 години
Е хубаво де. Щом смяташ утре да ходиш за обувки да минем от някъде преди това, че да ми ги покажеш. Защото явно, че след като купиш обувките вече няма да имаш толкова пари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още