IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Goldman Sachs: Гърция се нуждае от още 80 млрд. евро

Според американската банка настоящото състояние на нещата е приемливо за кредиторите, а политиците не желаят да поемат допълнителни рискове

20:23 | 13.11.12 г. 13
Автор - снимка
Редактор
Goldman Sachs: Гърция се нуждае от още 80 млрд. евро

„Като се има предвид вече сериозното обвързване на публичния сектор, допълнителни подкрепящи програми от страна на еврозоната ще бъде много трудно да бъдат политически одобрени. Политическите усложнения стават още по-големи, вземайки под внимание, че определената цел за достигане на съотношението на дълга към БВП до 120% до 2020 г. ще бъде надхвърлена с няколко години в проиграните от нас сценарии“, пише още там.

Междувременно съветът на министрите на финансите на страните от еврозоната (т. нар. Еврогрупа) и МВФ влязоха в противоречие за окончателната дата, когато трябва да бъде постигнато това съотношение. От МВФ настояват срокът 2020 г. да се запази, докато председателят на Еврогрупата Жан-Клод Юнкер настоява страната да получи още 2 години за изпълнение на поставената цел.

Няколко представители на „тройката“ международни кредитори на Гърция (ЕС, МВФ и Европейската централна банка), цитирани от Ройтерс, прогнозираха вчера, че към 2020 г. съотношението дълг към БВП на Гърция ще бъде 144%.

Страната има сериозни проблеми с ликвидността, тъй като споровете между ЕС и МВФ забавят решението за отпускане на поредния транш на стойност 31,5 млрд. евро от втория спасителен пакет на обща стойност 130 млрд. евро, което я принуди днес да набере от финансовите пазари 4 млрд. евро чрез емитиране на съкровищни бонове, като ще използва средствата за изплащане на падежиращи облигации в петък.

Според доклада на Goldman Sachs „окончателното решение“ зависи от начина, който ще изберат гръцките кредитори и който може да зависи от политически рискове, както за задлъжнялата Гърция, така и за „ковчежника“ Европа.

„От гледна точка на кредитора (т. е. на европейския публичен сектор) продължаващото финансиране на Гърция и запазването на настоящото статукво за продължителен период от време е приемливо. Но от перспективата на длъжника (т. е. Гърция) дълбочината на рецесията и нейното политическо отражение създават рискове за предпоставките, подкрепящи корекционната програма и нейното реализиране“, подчертават авторите на документа.

Колкото до настоящото отлагане на следващия транш от помощта за Гърция, те заключават, че окончателното решение изглежда ще бъде „отложено“, запазвайки неяснотата по отношение на икономическата, политическата и дълговата несигурност около Гърция.

„Смятаме, че най-вероятният резултат ще включва известно облекчаване на дълговото бреме, продължаващо финансиране от страна на публичния сектор (до голяма степен финансирайки падежите на гръцките държавни облигации и плащането на лихвите към самия публичен сектор) и продължаваща несигурност относно гръцкия дългов профил“, добавят анализаторите на американската банка.

В доклада се изтъква, че това в крайна сметка вероятно ще забави възстановяването на гръцката икономика. „Тази несигурност ще задържи гръцкото възстановяване до по-решително отписване и ще отложи разрешаването на гръцките дългови проблеми“, се уточнява в документа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:39 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

13
rate up comment 3 rate down comment 0
Sumurset
преди 11 години
Голдмън Сакс - това не бяха ли тези, които лъгаха заедно с гръцките правителства в продължение на десетина години за паричките на гръцката държава..... Е, на това му казват ***
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 6 rate down comment 2
KostadinovK
преди 11 години
Представяте ли си ако в България влязат такива пари. А ние се борим за 8 млрд да ни дадат за 6 години. Смяхххххх.В Гърция са влезли 300 млрд + европомощите. Никога не можема да ги стигнем, дори да се скъсаме от бачкане.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 9 rate down comment 0
Стоян Петров
преди 11 години
За съжаление виждам, че отново прехвърляте разговора към банките. А не сте ли наясно че правителството им продаваше ДЦК и даваше неизработени заплати и пенсии. Естествено, че щом не заслужаваш нещо рано или късно го губиш. Не вярвам че, гърците заслужават 2000 евро пенсии а нашите родители по 200 лева.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 0 rate down comment 0
SEBULBA
преди 11 години
Гледай:http://images.ibox.bg/2010/08/11/1108_pari/519x332.jpg
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 0
space-man
преди 11 години
В момента в който се разпределят активите чрез приватизация и инвестиционните банки вземат своето, Европа ще се сети , че не може да налива повече от парите на данъкоплатците там и ще последва фалит. Както казва salaga с чужда пита помен се прави. Големият губещ са европейските данъкоплатци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 11 rate down comment 0
salaga
преди 11 години
В момента тече процес на източване на публичните западноевропейски средства чрез Гърция към банките кредиторки. Самите гърци почти нищо не хващат. Затова и цялата работа се влачи - банкерите смучат колкото и докогато могат, никой няма идея кога и как ще свърши гръцката пиеса. Няма и сценарий, просто един ден схемата ще се сгромоляса.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 0
Людени
преди 11 години
.... а за България ще са достатъчни само 72 млрд. евро.Колко бодряшки звучи .... а някога се "водеха" сериозни разговори тук.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 0
deant
преди 11 години
5 часа на въртележката :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 0
nobel
преди 11 години
Е хубаво де. Щом смяташ утре да ходиш за обувки да минем от някъде преди това, че да ми ги покажеш. Защото явно, че след като купиш обувките вече няма да имаш толкова пари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още