IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Квотите за емисии парникови газове в ЕС може да бъдат намалени

Повече от половината квоти ще се продават на търг, вместо да се разпределят безплатно

15:01 | 14.11.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Квотите за емисии парникови газове в ЕС може да бъдат намалени

В периода 2013 – 2015 година квотите за емисиите въглероден диоксид да бъдат с 900 млн. по-малко, предлагат от Европейската комисия. Целта на промяната е по-стабилен европейски пазар на права за емисии, коментира комисарят по действията в областта на климата Кони Хадегор.

Пазарът на права за емисии трябва да намали вредните вещества в околната среда. В момента обаче се наблюдава пренасищане на пазара и това не води до стимулиране на енергийната ефективност и зелените технологии, заяви още комисарят.

Намалението на квотите ще отрази по-слабото търсене. Заради икономическата криза в ЕС вредните емисии от промишлените предприятия намаляват по-бързо от очакваното, обясняват от Европейската комисия (ЕК). Идеята за по-малкия брой квоти идва след обществени консултации по темата.

В схемата за търговия с парникови газове са обхванати 11 хил. европейски предприятия и около 40% от емисиите в ЕС. От 2012 година в схемата е включен и сектор въздухоплаване.

Част от квотите се разпределят безплатно, но от началото на 2013 година повече от половината ще бъдат продавани на търг, а амбицията е този процент да се увеличава всяка година до 2020 година.

Припомняме, че България бе изхвърлена от международните пазари за спестени въглеродни емисии през юни 2010 г. заради неработеща ефикасно система за инвентаризация на изхвърлените парникови газове от големите инсталации в страната. Това блокира водените преговори от страната с различни посредници за продажба на 40 млн. т спестени емисии, с които да си осигури 300 млн. евро за саниране на жилища и прилагане на други енергоефективни мерки. Страната ни си възстанови акредитацията по Протокола от Киото за търговия с емисии на парникови газове през февруари 2011 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:30 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още