IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия отхвърли сделката за укритите в Швейцария данъци

Според проектозакона германските граждани с недекларирани активи в Швейцария щяха да могат да ги легализират като запазят анонимността срещу глоба

17:45 | 23.11.12 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Германският финансови министър Волфганг Шойбле. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Германският финансови министър Волфганг Шойбле. Снимка: Ройтерс

Горната камара на германския парламент отхвърли данъчната сделка с Швейцария, с което възобнови спора между двете страни за възлизащите на над 200 млрд. евро недекларирани германски активи, скрити в швейцарски банки, съобщава Financial Times.

Според проектозакона германските граждани с недекларирани активи в Швейцария щяха да могат да ги легализират като запазят анонимността си в замяна на еднократна глоба и декларация, че в бъдеще ще си плащат данъците.

Въпреки усилията на германския финансови министър Волфганг Шойбле да спаси сделката в последния момент, споразумението беше отхвърлено в Бундесрата с гласовете на социалдемократите и зелените, които се противопоставят на запазването на анонимността на тези, които укриват данъци.

Въпреки провала швейцарският президент и финансов министър Евелин Видмер-Шлумпф заяви, че Швейцария все пак е „готова да доведе ратификационния процес с Германия до успешен край.“

Крайно дясната Швейцарска народна партия обаче настоява, „че при никакви обстоятелства“ Швейцария не трябва да прави повече отстъпки на Германия.

Швейцарската асоциация на банкерите изразява съжаление за решението на германския парламент, допълвайки, че „Бундесратът е пропуснал ключова възможност за постигане на справедливо, оптимално и устойчиво решение за всички страни“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
ivan.kostov.39
преди 11 години
А БЕ ТИЯ ШВЕИЦАРЦИ, КАКВО ТОЛКОВА ПРОИЗВЕЖДАТ И ПРОДАВАТ, ЧЕ СА ТОЛОВА БОГАТИ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
STRAHO
преди 11 години
Dies ist die Deutsch Volk ! Няма бизнес няма богоизбрани! Така казва германския народ. Ако не им харесва да ходят у Българско при БСК ! :)...Затова са по силни като общество!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още