IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Меркел: Еврото не просто трябва да оцелее, а да излезе от кризата по-силно

Германският канцлер бе преизбрана за председател на ХДС с огромно мнозинство от близо 98%

19:41 | 04.12.12 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	&nbsp;Меркел празнува преизбирането си. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

 Меркел празнува преизбирането си. Снимка: Ройтерс

Кризата в еврозоната далеч не е свършила, предупреди днес германският канцлер Ангела Меркел по време на конгреса на своя Християндемократически съюз (ХДС). Но посланието на Меркел е малко по-различно – нито една друга коалиция не би могла да изведе страната ни към по-добро бъдеще, особено в тези бурни времена, каза лидерът на консервативната партия.

„Трябва да се борим за всеки глас, и нашите коалиционни партньори трябва да помогнат, така че да можем да се справим заедно с това предизвикателство", заяви още канцлерът.

Малко по-късно Меркел бе утвърдена с голямо мнозинство от 97,94% като лидер на партията. Тя обеща силно лидерство в бурните времена за Германия, Европа и света. През 2000 г. Меркел бе избрана за председател на партията си с 95,94%, а най-слабият ѝ засега резултат бе през 2004 г. - 88,41%.

„Ако исках да направя нещата лесни за себе си, бих казала, че най-лошото вече е минало. Аз обаче подчертавам: трябва да бъдем предпазливи", каза Меркел пред хиляда поддръжници на партията на двудневния конгрес в Хановер.

„Няма да бъде прекалено, ако повторим отново, че европейската дългова криза не може да бъде преодоляна с един удар, с един замах, с едно предполагаемо чудотворно лекарство, независимо дали става дума за еврооблигации или за намаляване на задължения", подчерта още канцлерът.

Целта не е само оцеляването на валутата, допълни тя. „Аз не просто искам еврото някак си да оцелее, искам то да излезе от кризата по-силно от преди", каза Меркел.

"Нашият начин на живот, начинът, по който правим бизнес, нашите ценности, пред всичко това има повече предизвикателства от когато и да било по-рано. Трябва да отстояваме позицията си в свят с много различни идеи", отбеляза германският лидер. "Това е херкулесовата задача на нашето време и поколение", подчерта тя.

Сред другите предизвикателства канцлерът посочи конфликта в Близкия изток, амбицията на Германия да премине от ядрена към възобновяема енергия и възхода на интернет, който тя определи като "благословия и проклятие". 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:50 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още