IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ удължи срока на действие на щедрите условия за заемите си за банките до юли

Лихвата по едноседмичните и едномесечните кредити се запазва на ниво от 0,75%

22:30 | 06.12.12 г. 1
ЕЦБ удължи срока на действие на щедрите условия за заемите си за банките до юли

Президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги обяви, че срокът на действие на щедрите условия по операциите на финансовата институция за отпускане на заеми на банките от еврозоната ще бъде удължен до юли 2013 г., предаде AFP.

Предоставяната ликвидност на банките в рамките на основната операция по рефинансиране в рамките на една седмица ще продължи неограничено и при фиксирана лихва най-малко до 9 юли, посочи Драги пред журналисти във Франкфурт.

ЕЦБ остави днес основаната си лихва на досегашното исторически ниско равнище от 0,75%, фиксирано преди 5 месеца. Това е лихвата, по която банките от еврозоната могат да взимат заеми от ЕЦБ за една седмица. Същите благоприятни условия се запазват и при едномесечните кредити, най-малко до края на юни 2013 година.

Лихвите на ЕЦБ по тримесечните й кредити, каквито 6 операции са предвидени между края на януари и края на юни, ще бъдат определяни както по-рано въз основа на средната лихва по едноседмичните операции по време на срока на тези заеми, уточниха от финансовата институция в комюнике.

Операциите по рефинансиране на ЕЦБ имат за цел да позволят на банките от еврозоната да не изпитват недостиг от ликвидност при положение, че пазарът на междубанкови заеми остава свит заради предпазливостта, пораждана от състоянието на кредитни институции в изпаднали в затруднение страни като Гърция, Испания или Италия.

ЕЦБ осигури около 1 трилион евро на банките от еврозоната при двете си извънредни операции за 3-годишно кредитиране при фиксирана лихва през декември 2011 и февруари 2012 година. Впоследствие подобни операции не са провеждана.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
stoiloff
преди 11 години
За банките под един процент , а за хората над десет? Е това ако не е източване, здраве му кажи! ЗА пълна забрана на банките и банковите операции в световен мащаб!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още