IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кредитирането в еврозоната продължава да се свива

Свиването през октомври обаче се забавя, а заемите за покупка на жилища растат, което дава надежда за цялостно възстановяване

11:22 | 29.11.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Кредитирането в еврозоната продължава да се свива

Обемът на кредитите в еврозоната е продължил да се свива през октомври, сочат официални данни на Европейската централна банка, цитирани от американския вестник New York Times.

Изданието подчертава, че това е пореден знак за навлизането на региона в рецесия, но че на ръста в заемите за покупка на жилища може да се гледа като на възможен сигнал, че кредитирането от страна на банките, което е решаващо за икономическия растеж, може би се насочва към обрат.

Кредитите за частния сектор са намалели с 0,7% на годишна база през миналия месец, но свиването се забавя спрямо септември, когато бе 0,9%.

Данните сочат, че извънредните мерки на ЕЦБ все още не са възстановили потока от кредити към държави като Испания, които имат нужда от тях в най-голяма степен.

ЕЦБ понижи основния си лихвен процент до рекордно ниското ниво от 0,75% и изля огромно количество ликвидност в банките, но кредитните институции не са склонни да разширят кредитирането на клиентите си, или пък физическите и юридическите лица не искат да вземат пари назаем, защото са прекалено песимистично настроени за своите икономически перспективи.

Някои анализатори обаче твърдят, че данните съдържат известна основа за оптимизъм. Заемите за покупка на жилища са нараснали с 1,3% на годишна база през октомври, което е почти двойно ускоряване спрямо ръста от 0,7% през септември. Ипотечното кредитиране е смятано за водещ индикатор за по-всеобхватно възстановяване в областта на кредитите изобщо.

„Това може да се окаже лъч на надежда, че кредитният цикъл може да тръгне нагоре през 2013 г.“, пише в своя бележка Петер ван ден Хут, анализатор в ING Bank.

Заедно с други анализатори той смята, че подобрението означава намаляване на вероятността ЕЦБ да понижи отново основния си лихвен процент на предстоящото през следващата седмица заседание.

Същевременно данните показват, че банковото кредитиране остава далеч от нормалните си нива. Кредитите за компаниите с изключение на банките са намалели с 1,8% през октомври, ускорявайки спада спрямо отчетените 1,5% през септември.

Михаел Шуберт, анализатор в Комерцбанк, обаче заяви, че кредитирането на компаниите в еврозоната може и да не е толкова слабо, колкото предполагат данните, тъй като те набират все повече средства чрез продажбата на корпоративни облигации, отколкото чрез директни заеми от банките.

На практика процентът на средствата, които компаниите набират от финансовите пазари, е на най-високото си ниво в досегашната история на еврозоната, подчерта той. Тази форма на кредитиране не е включена в статистиката за банковите кредити на ЕЦБ.

Европейските компании зависят повече от банките за набиране на средства в сравнение с американските си конкуренти, които по-охотно и успешно емитират облигации. Американските компании набират около 70% от необходимите им средства от капиталовите пазари, докато показателят за еврозоната е едва 20%, коментират от Commerzbank.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:41 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още