IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Praktiker набра 60 млн. евро чрез увеличение на капитала

Веригата от типа „Направи си сам“ получава и достъп до кредит в размер на 45 млн. евро

11:01 | 15.12.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Praktiker набра 60 млн. евро чрез увеличение на капитала

Изпадналата във финансови затруднения германска верига от типа „Направи си сам“ Praktiker приключи успешно капиталовото си увеличение и пое дъх, предаде DPA.

Чрез продажбата на 55,6 милиона нови акции на цена от 1,08 евро на брой компанията си осигури 60 милиона евро, заяви в петък в Хамбург Praktiker.

По този начин веригата получава достъп и до кредит на общата сума от 45 млн. евро. Компанията е в процес на радикална трансформация и иска да преобразува до 120 магазина от бранда Praktiker в такива на по-печелившото дъщерно дружество Max Bahr.

55% от новите акции са били закупени от съществуващите акционери. Останалата част от 25 млн. акции са придобити от австрийското инвестиционно дружество Donau Invest, зад което се крие виенската компания Alain de Krassny, която се издига до най-големия единичен акционер в Praktiker.

Само преди две седмици върховният апелативен съд в Заарбрюкен разреши молбата за увеличаване на капитала на Praktiker. Опонентите в процеса са признали преди това, че не са прави и са оттеглили исканията си, казва компетентното първо гражданско отделение на Апелативния съд. Като цяло според съда 21 акционери са обжалвали взетото на годишното общо събрание в началото на юли решение за увеличаване на капитала.

Заради своята стратегия за намалени цени (20% намаление на всички артикули с изключение на храни за домашни любимци) Praktiker се свлече в сериозна криза и сега планира да превърне повече от половината от 234-те си магазина в Германия в обекти на печелившото си дъщерно дружество Max Bahr.

Продажбите на концерна в Централна и Източна Европа отчитат спад през последната година. В Румъния приходите са спаднали с над 21% за една година (до 152,3 млн. евро), а в Турция – с близо 12% до 94,7 млн. евро. Положението в останалите пазари също не успокоява. В България продажбите през 2011 г. са били 48,3 млн. евро, което е с 12 на сто по-малко от 2010 г. Общият спад на международната дейност е над 10%.

Praktiker оперира в общо 10 страни с около 440 магазина, като в България веригата има девет обекта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:52 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още