IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС даде зелена светлина на данъка върху финансовите транзакции

Общо 11 държави от ЕС могат да въведат новия налог

15:16 | 22.01.13 г. 1
Автор - снимка
Редактор
ЕС даде зелена светлина на данъка върху финансовите транзакции

Мнозинството от финансовите министри на държавите от Европейския съюз (ЕС) подкрепиха Германия, Франция и още 9 държави да въведат данък върху финансовите транзакции, предаде Ройтерс, като се позова на запознати източници, пожелали анонимност.

Вотът, от който са се въздържали финансовите министри на Великобритания, Люксембург, Чехия и Малта, ще позволи на Германия, Франция, Испания, Италия, Австрия, Португалия, Белгия, Естония, Гърция, Словакия и Словения да подготвят въвеждането на налога.

"Това е много важен момент в данъчната история", заяви еврокомисарят по данъчните въпроси Алгирдас Шемета пред журналистите, след като министрите подкрепиха схемата. Великобритания се въздържа от гласуване, заедно с Люксембург, Чехия и Малта, каза официално лице от ЕС, присъствало на срещата.

Идеята за подобен данък е предложена още преди 40 години от американския икономист Джеймс Тобин. Прегръщането й в момент на тежка криза е знак, че политиците се опитват да накарат банките да поемат своята част от отговорността за икономическите проблеми в световен мащаб.

Според оценки постъпленията от данъка върху финансовите транзакции може да достигнат 20 млрд. евро годишно.

Германия и Франция решиха да се възползват от опцията за т. нар. „засилено сътрудничество“ в ЕС, тъй като не се стигна до споразумение за въвеждане на данък върху финансовите транзакции във всички 27 членки на еврообщността. Съгласно правилата на ЕС режимът на засилено сътрудничество се прилага най-малко от 9 държави-членки, но след одобрението на мнозинството.

Критиците на новия налог обаче предупреждават, че последствията от въвеждането му са непредвидими. Чертаят се дори апокалиптични сценарии за изнасянето на финансовите операции в трети страни, които не прилагат такъв данък, което ще бъде тежко поражение за финансовата индустрия.

Привържениците на идеята смятат обаче, че с данъка ще се наложи по-строг контрол на спекулациите на пазарите, както и на търговията с високорискови инструменти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:48 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
Jay Gould
преди 11 години
Това което ни интересува е дали Дянков е подкрепил социалистите и бюрократите в тази глупост, или не?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още