IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Societe Generale преструктурира мениджмънта след тримесечна загуба

Еднократни разходи и слабата икономическа обстановка в Европа са изтъкнати като основни причини за неблагоприятния резултат

12:40 | 13.02.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Societe Generale преструктурира мениджмънта след тримесечна загуба

Френската банка Societe Generale назначи нов главен финансов директор и започна преструктуриране на мениджърския екип, след като през четвъртото тримесечие на 2012 г. излезе на загуба заради слабата икономика в еврозоната и еднократни разходи, съобщи Ройтерс.

Кредитната институция обяви, че е натрупала нетна тримесечна загуба от 476 млн. евро при нетна печалба от 100 млн. евро за последното тримесечие на 2011 г. Анализатори, анкетирани от Ройтерс, очакваха средна загуба от близо 237 млн. евро.

Банката посочи като основен фактор за тежкия резултат „значителни“ еднократни разходи, които през миналия месец определи като счетоводни загуби по размера на своя дълг и загуба на търговска репутация от отписване на стойност от свое смесено дружество с Credit Agricole.

Тя предупреди и за слабата икономическа обстановка в Европа, позовавайки се на нарастващите резерви по губещи кредити на френския и румънския пазар, и посочи, че руското ѝ подразделение Rosbank е на загуба през 2012 г.

Societe Generale ще плати дивидент от 45 евроцента на акция, след като е приключила с едногодишните усилия за заздравяване на баланса си чрез продажба на активи, съкращаване на разходи и уволнения на служители.

Втората по пазарна капитализация френска банка обяви, че постът на финансовия директор се поема от Филип Хайм, който ще смени Вертран Бадр, преминаващ на работа в Световната банка след само една година работа в кредитната институция. От Societe Generale добавиха, че Жак Рипол, ръководителят на подразделението за управление на активи, напуска групата.

Банката обеща с новия екип и преработената структура на мениджмънта да свие разходите през следващите 3 години, без обаче да представи подробности за степента на икономии.

От Societe Generale отбелязаха, че са заделили и законови резерви на стойност 300 млн. евро.

Като повечето кредитни институции в Европа тя е подложена на натиск да преосмисли своя бизнес модел, за да увеличи печалбата в следкризисния свят на строги регламенти, приспособявайки се към финансовите пазари и бюджетните съкращения по целия континент.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:15 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още