IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Управата на френска банка обвини „глупавото счетоводство“ за спада на печалбата

От Societe Generale отчетоха спад на печалбата с 86% на годишна база през третото тримесечие и понижаване на приходите със 17%

12:38 | 08.11.12 г. 1
<p>
	Фредерик Удеа. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Фредерик Удеа. Снимка: Архив Ройтерс

Главният изпълнителен директор на втората по пазарна капитализация френска банка Societe Generale Фредерик Удеа обвини счетоводните правила за спада на нетната печалба на компанията с 86% през третото тримесечие, съобщи CNBC.

„Странни моменти са свързани особено с това глупаво счетоводство, което означава, че когато имате подобряване на кредита, застраховките ви за защита срещу фалит се понижават и трябва да отчетете отрицателен доход“, каза Удеа.

Печалбата на кредитната институция за третото тримесечие се е свила с 86% на годишна база до 85 млн. евро, след загуби от продажбата на активи. Очакванията на анализаторите бяха за печалба от 139,1 млн. евро.

Приходите са намалели със 17% до 5,4 млрд. евро, като резултатът също остана под предварителните прогнози.

Удеа предупреди също, че липсват перспективи за „сериозна промяна“ по отношение на застиналия световен растеж.

По думите му фискалната пропаст в САЩ, забавянето на развиващите се пазари и „относително бавното“ възстановяване в Европа допълнително ще се отрази неблагоприятно на ръста.

Той е убеден, че обратът за европейската икономика ще изисква време. „Ще отнеме известно време, преди структурните реформи да дадат плодове“, посочи мениджърът.

Сред светлите лъчи в резултатите на  Societe Generale е представянето на нейното подразделение за корпоративно и инвестиционно банкиране, където търговските приходи са нараснали след мащабно преструктуриране. „Те наистина осигуряват резултати след плана за преструктуриране, така че очакваме, че връщането към досегашните нива ще дойде оттук“, подчерта Удеа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:27 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
v_tin
преди 11 години
само от мен са на загуба с около 25-30 бона
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още