IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Societe Generale с разочароващи резултати за тримесечието

Печалбата на банката остана далеч под прогнозите на анализаторите заради отписване на активи

10:05 | 01.08.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Societe Generale с разочароващи резултати за тримесечието

Втората по големина банка във Франция – Societe Generale, отчете по-голям от очаквания спад на печалбата през второто тримесечие на годината. За това са допринесли отписвания на активи в Русия и САЩ. От банката обаче посочват, че това ще помогне за покриването на новите изисквания за капиталова адекватност в Европа, пише Wall Street Journal.

Нетната печалба на банката за първото тримесечие на годината е в размер 433 млн. евро, или с 42% по-малко в сравнение със същия период на 2011 година. Предварителните очаквания на анализаторите бяха далеч по-смели – за печалба от 764 млн. евро.

Френската банка е отписала активи в размер на 250 млн. евро от сливането на двете си поделения в Русия - Росбанк и Восток. Други 200 млн. евро са отписани от американското поделение TCW Group, като причината са влошени пазарни условия.

Приходите на банката са се свили с 3,6% до 6,27 млрд. евро от 6,50 млрд. евро година по-рано. Звеното за корпоративно и инвестиционно банкиране е пострадало най-силно от влошената пазарна ситуация, като е отчело 33% спад на приходите до 1,22 млрд. евро.

“Тримесечие след тримесечие, в съответствие със заложените цели, групата постига прогрес в своята стратегия за трансформация“, коментира изпълнителният директор Фредерик Удеа и добавя, че банката с лекота ще достигне необходимите нива на капиталова адекватност до края на следващата година.

През миналата година Societe Generale представи план за освобождаване от активи с цел покриването на новите изисквания за капиталова адекватност. Заложената цел е до края на 2013 година да бъде постигната 9% капиталова адекватност от първи ред.

Societe Generale е първата от трите големи френски банки, която публикува резултатите си за второто тримесечие. Другата седмица се очаква отчетът на BNP Paribas, а на 28 август – този на Credit Agricole.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:50 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още