IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германското разузнаване предупреждава за индустриален шпионаж от Русия и Китай

Руските и китайските тайни служби все още се опитват да вербуват германски военни, коментира шефът на германското контраразузнаване

08:45 | 19.02.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Берлин. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Берлин. Снимка: Ройтерс

Шефът на германското контраразузнаване заяви, че една от основните му грижи е защитата от индустриален шпионаж в областта на отбраната от страна на китайските и руските тайни служби, съобщава Ройтерс.

Досега германското военно контраразузнаване като цяло избягваше медийните изяви за разлика от двете други разузнавателни агенции в страната - BND – германското външно разузнаване и BfV – вътрешното разузнаване.

Директорът на агенцията Улрих Биркенхайер коментира в интервю за Die Welt, че „шпионажът срещу отбранителните проекти“ е нарастващо предизвикателство, тъй като все по-често чуждестранни агенти се опитват да получат информация за изпитанията на нови отбранителни продукти.

„Руските и китайските тайни служби все още се опитват да вербуват германски военни. Налага се да разследваме подобни случаи и да ги предотвратяваме“, коментира Биркенхайер в първото по рода интервю за последните 57 години.

През 2011 г. германските разузнавателни служби бяха остро критикувани за работата си, след като стана ясно, че през последните десет години малка крайно дясно група Nationalsozialistischer Untergrund е извършила 9 убийства на емигранти и едно на полицай, 14 обира на банки и бомбен атентат, без да бъде засечена.

Биркенхайер коментира, че аферата е убедила агенцията му, „колко е полезно да обясняваме своите цели и работа на широката публика“.

Агенцията има 1150 служители като нейни агенти има в 7 международни локации, включително Афганистан, Косово и Джибути, където германски военни участват в мироопазващи мисии, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още