IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Барозу: Ще дадем повече време за свиване на бюджетните дефицити

Държавите, които показват усилия за реформи, ще получат пространство за маневриране, заяви председателят на Европейската комисия

11:18 | 15.03.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Барозу предлага повече&nbsp;място за маневри на страните, които показват усилия за реформи.&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Барозу предлага повече място за маневри на страните, които показват усилия за реформи. Снимка: Ройтерс

Срещата на европейските лидери в Брюксел, започнала вчера, даде знак, че на някои страни може да се даде повече време, за да изпълнят своите цели за бюджетния дефицит, докато се борят с високата безработица и смекчаване на последиците от строгите мерки за икономии, съобщава CNBC.

Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу заяви, че на страните, които показват усилия за осъществяване на реформите, изисквани от правилата на ЕС, ще бъде осигурено място за маневриране.

"ЕС притежава необходимата гъвкавост, така че, ако държавите-членки извършват необходимите структурни корекции, ние предлагаме удължаване на сроковете за вместване в изискванията за бюджетния дефицит (до 3% от БВП – бел. ред.), така както направихме това на два пъти в Гърция, също в Португалия, Испания и Франция, и може да го сторим отново“, каза Барозу.

Макар че тези реформи са в процес на оформяне, е важно да се заемем с проблема на младежката заетост, отбеляза той, добавяйки, че Европейската комисия ще мобилизира средства, за да помогне на компаниите да наемат млади хора.

"В момента ние мобилизираме европейските социални фондове, с цел младите хора да започнат да помагат или да се обучават в малките и средни фирми, които имат нужда от такава помощ. В краткосрочен план това решение е по-добро, отколкото просто да приемем тази висока безработица сред младите", смята председателят на ЕК

"Разбира се, ние знаем добре, че структурното решение за безработицата зависи от състоянието на икономиката и реформите за повишаване на конкурентоспособността. Докато тези реформи се извършват обаче е важно проблемът с младежката безработица да се смекчи чрез целеви политики", посочи Жозе Барозу.

Въпросът с безработицата, особено младежката, в еврозоната е на преден план в течащата среща на високо равнище на ЕС.

През януари 23,6% от младите хора в ЕС под 25-годишна възраст са били безработни, спрямо 22,4% година по-рано. В Испания и Гърция около 50 процента от младите хора имат проблем с  намирането на работа, след като техните икономики стагнират.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 11 години
Европа отстъпва по всички флангове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още