IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Praktiker си поема дъх

Веригата намалява значително загубите си и очаква по-добър резултат за 2013 г., макар и при по-ниски приходи

11:56 | 21.03.13 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Изпитващата финансови затруднения германска верига от типа „Направи сам“ Praktiker очаква през 2013 г. да отчете по-ниски приходи от продажби, но и по-добър оперативен резултат спрямо 2012 г., предаде Ройтерс.

Веригата успява да ограничи загубите си. В сравнение с миналата година годишният баланс за 2012 г. представлява лъч на надежда, но пътят към излизането на печалба все още дълъг.

За 2012 г. е отчетена загуба от малко под 189 милиона евро, с две трети по-малко в сравнение с година по-рано. Като причина за спада ръководството назова в четвъртък специални ефекти  като корекции в стойността на налични в магазините продукти и разходи за затваряне на магазини, които са обременили счетоводния баланс за предходната година.

Резултатът преди лихви, данъци и амортизации (EBITA) възлиза на минус 129 милиона евро след загуба от 375 милиона евро през предходната година. Разходите за преструктуриране на магазините Praktiker към филиалите Max Bahr и разходите за затваряне на магазините са били намалени значително.

Приходите са се свили с 5,6 на сто до 3 млрд. евро, както поясниха още от базираната в Хамбург Praktiker AG.

Praktiker успя да стабилизира и приходите си през последното тримесечие на 2012 г. С почти 696 млн. евро нетните приходи на концерна остават с 2,7% под равнището от миналата година, но за първите девет месеца на годината приходите се бяха свили с 6,5 на сто – тоест, спадът се забавя. Приходите обаче намаляват за пета поредна година и сега са с 25% по-ниски в сравнение с резултатите от 2007 г.

За 2013 г. Praktiker очаква намаляване на приходите. Оперативната загуба обаче следва да бъде намалена още повече, въпреки че все още не се очаква положителен резултат.

Преместелият се от Киркел (Саарланд) в Хамбург концерн осигури през есента основната част от своя спасителен финансов пакет. Така се сложи край на спора с основните акционери, които критикуваха старото управление и отстъпките към донорите. Няколко заемодателите сега отпуснаха кредити, а освен това Praktiker увеличи капитала си. С парите групата иска да разшири своето дъщерно дружество Max Bahr към водещ бранд в Германия, след като самият Praktiker попадна в беда със стратегията си за евтини стоки ("20 процента отстъпка на всичко"), припомня Ройтерс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още