IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Саркози на косъм от обвинение в престъпление

Бившият френски президент е разследван заради незаконни дарения от най-богатата жена във Франция

10:33 | 22.03.13 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Саркози на косъм от обвинение в престъпление

Срещу бившия френски президент Никола Саркози започна официално разследване по т.нар. "афера Бетанкур", съобщиха съдебни източници, които уточниха, че той е разследван по подозрения, че се е възползвал от уязвимо лице, съобщи Ройтерс.

През ноември миналата година бившият президент получи статут на свидетел в разследването на подозрения, че президентската му кампания от 2007 г. е получила незаконни дарения от най-богатата жена във Франция, наследницата на козметичната империя "Л'Ореал" Лилиан Бетанкур. Тогава той беше разпитван в продължение на 12 часа.

Бившата счетоводителка на Бетанкур заяви през юли 2010 г. в полицията, че е дала 150 000 евро в брой в началото на 2007 г., за които й е било казано, че ще финансират предизборната кампания на Саркози.

Според версията на следствието Саркози се е възползвал от 90-годишната Бетанкур, която поради психологическа слабост може да не е осъзнавала, че даренията й надхвърлят законово установените прагове. 

Бившият президент отрича всички обвинения.

Според френските закони индивидуалните дарения за предизборни кампании имат таван от 4600 евро, уточнява ДПА.

58-годишният консерватор Саркози беше президент на Франция в периода 2007-2012 г. и загуби изборите за нов мандат през май миналата година от социалиста Франсоа Оланд.

Рискът за Саркози, който е смятан за потенциално силен консервативен кандидат за президентската надпревара през 2017 г., е над името му да тегнат подозрения в продължение на месеци и години, въпреки че неговият адвокат твърди, че няма заведено дело срещу него, отбелязва Ройтерс.

Според френските закони официалното разследване е последната стъпка преди заподозреният да бъде обвинен в престъпление.

Адвокатът на Саркози Тиери Ерзог определи решението като "несправедливо и непоследователно от юридическа гледна точка" и заяви, че ще го обжалва, предаде ИТАР-ТАСС.

Ако бъде признат за виновен, бившият държавен глава, който само преди месец намекна, че може да се завърне в политическия живот, е изправен пред максимална присъда от три години затвор или сериозна глоба. Но щетите върху политическата му кариера може да бъдат необратими, подчертава агенция Ройтерс, цитирана от БТА.

Oще международни новини четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:04 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 0
deant
преди 11 години
Първо Лагард, сега този, не ми се мисли Барозъ какви скелети има в гардероба.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
iivanoff
преди 11 години
Ееее... хем го подават "на кучетата", хем го пазят да не го ухапе някое :) - нещо май не го обичат бившите му излъгани избиратели толкова ... колкото трябва :) - значи сега, е "почти" реабилитиран! Страшно лицемерие !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още