IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разследват дарение от милиардерката Лилиан Бетанкур за кампанията на Саркози

Бивша счетоводителка на наследничката на L'Oreal твърди, че Саркози е получил 150 хил. евро в брой от Бетанкур

16:28 | 07.07.10 г.
Автор - снимка
Създател
Разследват дарение от милиардерката Лилиан Бетанкур за кампанията на Саркози

Френската прокуратура е започнала предварително разследване на твърденията, че най-богатата жена в страната – наследницата на козметичния гигант L'Oreal Лилиан Бетанкур, тайно е финансирала предизборната кампания на президента Никола Саркози, съобщи АР.

Саркози отхвърля обвиненията, че по време на кампанията си през 2007 г. е получил 150 хил. евро в брой тайно от 87-годишната Бетанкур.

Около богатството на Бетанкур се разрази бързо растящ скандал заради предположения за укриване на данъци. В него е намесен и социалният министър Ерик Вьорт, който е заподозрян в конфликт на интереси.

Започналото предварително разследване се основава на твърдения на бившата счетоводителка на Бетанкур Клер Тибо. Тибо е заявила пред разследващите власти, че главният финансов съветник на Бетанкур е дал 150 хил. евро в брой през март 2007 г. на Ерик Вьорт – тогава ковчежник на партията на Саркози. Два месеца по-късно Саркози беше избран за президент.

Доскоро съпругата на Вьорт е работила като инвестиционен консултант на Бетанкур, а социалният министър е критикуван, че не е наредил проверка на данъците на милиардерката, докато е бил министър по бюджетните въпроси от 2007 до март 2010 г.

Кабинетът на Саркози е разтърсван и от други скандали – в неделя двама държавни секретари са подали оставки заради критики, свързани с прекомерните им разходи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:00 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още