fallback

ЕЦБ ще продължи да осигурява ликвидност за кипърските банки

Кипърската централна банка ще установи временен контрол върху движението на капитали след отварянето на кредитните институции в страната

10:38 | 26.03.13 г. 14
Автор - снимка
Редактор

Европейската централна банка (ЕЦБ) ще осигури на кипърските банки достъп до спешно финансиране, след като страната постигна споразумение с международните си кредитори в лицето на Европейския съюз и Международния валутен фонд, се посочва в съобщение на финансовата институция, цитирано от руската агенция Прайм.

През миналата седмица от ЕЦБ бяха заплашили да спрат да осигуряват ликвидност за кипърските банки след 25 март, ако не бъде постигнато споразумение по спасителния финансов пакет за страната.

„В понеделник Управителният съвет взе решение да не отхвърля молбата за осигуряване на ликвидност за кипърската централна банка чрез програмата „Спешно ликвидно подпомагане“ в съответствие с действащите правила. ЕЦБ ще продължи да наблюдава внимателно ситуацията“, пише в съобщението.

Без подкрепата на ЕЦБ кипърските банки са застрашени от фалит заради набраните от тях депозити на стойност 68 млрд. евро, немалка част от които се очаква да бъдат изтеглени при отварянето на кредитните институции след 10-дневно прекратяване на работата им.

През нощта на неделя срещу понеделник Съветът на министрите на финансите на държавите-членки на еврозоната (т. нар. Еврогрупа) премахна заплахата от фалит на Кипър, постигайки споразумение за отпускане на страната на финансова помощ на стойност 10 млрд. евро.

Според условията на споразумението втората кипърска банка по пазарна капитализация Cyprus Popula Bank (позната и под местното си наименование Laiki) ще бъде ликвидирана, като всички нейни депозити до 100 000 евро и „добрите“ ѝ активи ще преминат в най-голямата местна кредитна институция Bank of Cyprus.

Междувременно президентът на средиземноморската държава Никос Анастасиадис, цитиран от РИА Новости, обяви, че централната банка ще установи контрол върху движението на капитала при отварянето на банките. „Централната банка ще приложи някои мерки върху финансовите транзакции. Искам да уверя, че това положение ще бъде временно“, каза Анастасиадис. Кипърските банки ще останат затворени до четвъртък.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:28 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още