IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Финландия се обръща към рисковия капитал, за да се бори с рецесията

Хелзинки планира да привлече инвеститори в нова програма за подпомагане на стартиращи компании

09:00 | 08.04.13 г.
Финландия се обръща към рисковия капитал, за да се бори с рецесията

Финландия се обръща към финансирането с рисков и венчър капитал, за да се измъкне от рецесията, която заплашва първокласния рейтинг на страната, пише Bloomberg.

Най-северната членка на еврозоната иска да привлече инвеститори в нова програма на стойност 1 млрд. евро, с която да подпомага стартиращи компании без това да се отразява на бюджетния дефицит на страната. Средствата също така ще се насочват и към разрастващи се компании.

“Дълговата криза накара инвеститорите да се отдръпнат от по-рисковото финансиране. Сега обаче се опитваме да привлечем по-рисково настроени инвеститори, които да помогнат за създаването на работни места и увеличаването на растежа”, коментира Петри Пелтонен, ръководител на дирекцията за предприемачество и иновации на финландското икономическо министерство.

Финландия устоява на кризата значително по-добре в сравнение с Южна Европа, но икономиката на страната се свива за втори път през последните 4 години. Това порази тежко държавния бюджет, който отчита дефицит за пета поредна година.

Хелзинки предприе някои мерки за смекчаване на ефектите от строгите икономии, но управляващата коалиция вече върви към въвеждането на по-високи данъци и още по-дълбоко съкращаване на публичните разходи. Правителството взе решение от тази година, а не от следващата, както беше планирано, да влязат в сила съкращения на публичните разходи за 500 млн. евро, както и да бъдат повишени някои данъци, което в известна степен се смекчава от понижаването на корпоративния данък от 24,5% на 20%.

Премиерът Юрки Катайнен съобщи, че задържането на първокласния кредитен рейтинг и спирането на ръста на дълга до 2015 г. са приоритетни цели за управляващите.

Според прогнозите на финландското финансово министерство икономическият ръст на страната ще се ускори до 2,1% през 2015 г. и ще се забави до 1,6% до 2017 г. заради нестабилното търсене, заради което бизнесът съкращава работни места, а безработицата расте.

И тази година се очаква дефицитът на страната да е 2,3%, догодина да се свие до 1,7%, а през 2015 г. да достигне 1,2%.

В момента страната се опитва да се приспособи към упадъка на Nokia и на хартиената промишленост, поради което изпитва известни затруднения за определянето на източник на икономическия растеж. За момента обаче Финландия е единствената членка на еврозоната със стабилен рейтинг ААА, присъден й от трите водещи световни рейтингови агенции. Германия, Люксембург и Холандия също са оценени с AAA, но има риск поне една от страните да го изгуби, отбелязва информационната агенция.

В тази връзка правителството в Хелзинки търси “новите Nokia” и планира поне 10 фонда да инвестират в около 100 стартиращи и разрастващи се компании, което да създаде около 6 хил. работни места за период от 5 години. Прогнозата се основава на ефекта от вече направени подобни инвестиции, на които е направена оценка на въздействието от Финландската асоциация за рисков капитал.

Инвеститорите пък ще се възползват от асиметричен модел на разпределяне на печалбата, пояснява Петри Пелтонен. Загубите и 4-6% от печалбите ще се разпределят поравно между държавата и инвеститорите. Всички допълнителни печалби над този процент ще отиват в инвеститорите. Правителството пък планира да реинвестира своя дял от печалбата за финансиране на нови стартиращи компании.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още