IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия ще помага на Португалия за преодоляването на кризата

Държавната германска банка KfW ще предостави ноу-хау за създаване на нова португалска институция за финансово развитие

19:34 | 22.05.13 г.
Германия ще помага на Португалия за преодоляването на кризата

Германия ще предостави на Португалия техническа помощ, за да помогне на Лисабон да излезе от дълговата криза и да стимулира икономическия растеж. За това се договориха днес финансовите министри на двете страни Волфганг Шойбле и Витор Гашпар, предаде ДПА.

Държавната германска банка KfW ще предостави ноу-хау за създаване на нова португалска институция за финансово развитие, казаха министрите на съвместна пресконференция след срещата си в Берлин.

Новата португалска институция е "много важен инструмент за инвестиции в устойчив растеж и създаване на работни места в Португалия", посочиха Шойбле и Гашпар. Германия се надява, че помощта от KfW ще помогне за посрещане на нуждите от финансиране и капитализация на средноголеми компании в Португалия.

"Постепенното възстановяване на доверието доведе до силно подобряване на достъпа (на Португалия) до финансовите пазари", отбелязаха министрите.

"Понижаването на лихвите по облигациите обаче все още не е достигнало напълно до останалата част от икономиката", допълниха те.

Срещата между Шойбле и Гашпар бе насочена към мерките, необходими за борба с младежката безработица, която в части от еврозоната достигна рекордни равнища заради продължителната рецесия и бюджетните икономии.
На съвместната пресконференция Шойбле призова Европа да ускори борбата срещу безработицата.

БТА

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още